Opinie

Dingen waar ik een mening over heb.

Streven naar zelfstandigheid Catalonië begrijpelijk

Eduard Bekker

6 oktober 2017

Twee keer inmiddels heb ik een opiniestuk over Catalonië naar de redactie van de Volkskrant gestuurd. Tevergeefs: de redactie lijkt uit principe geen ingezonden stukken voor de opiniepagina te plaatsen die het Catalaanse standpunt toelichten.

> Meer

Waarom laten EU en Nederland Catalonië links liggen?

Eduard Bekker

27 september 2017

Door omstandigheden voel ik me meer betrokken bij Catalonië als de gemiddelde Nederlander. Door de muziek heb ik de afgelopen drie jaar veel Catalanen leren kennen als aardige, sociale, progressieve, drukke, maar toch gemoedelijke mensen. En allen zijn zonder uitzondering vóór onafhankelijkheid. Ook de Catalanen in Nederland.

> Meer

Theorie over ‘een signaal van kwetsbare groepen’ klopt niet.

Eduard Bekker

maandag 21 augustus 2017

Elke aanslag is me een gruwel, maar wat er afgelopen donderdag is gebeurd, was voor mij een extra klap. Barcelona heb ik inmiddels vier keer bezocht. Twee weken geleden was ik hier nog: de Rambla overstekend en op Plaça Catalunya voor inlichtingen. Catalonië heeft al jaren een speciaal plaatsje in mijn hart.

> Meer

Visie op de Journalistiek

Eduard Bekker

Voorjaar 1983

Een vast onderdeel van het examenverslag van de Utrechtse School voor de Journalistiek was de ‘Visie op de Journalistiek’. Hoewel deels natuurlijk achterhaald, maar op sommige punten blijvend actueel, ziet u hem hieronder.

> Meer

Vijftigplussers bij RandStad: een kans van 1 op 400

Eduard Bekker

donderdag 30 juni 2016

Uitzendbureau Randstad houdt een ‘powermeeting’ voor oudere werklozen. Ooit was ik er kind aan huis omdat ze altijd wel mensen zochten voor typewerk. Nu niet meer. Typisten worden niet meer gezocht. Oudere mensen ook niet. En ondanks het nobele doel heb ik nu ook ervaren dat Randstad zelf er ook niet happig op is.

> Meer

Gunnen we de Oekraïners de vrijheid van de Balten niet?

Eduard Bekker

25 maart 2016

De strijd voor onafhankelijkheid van de Baltische staten van de Sovjet-Unie (lees: Rusland) was een zware. Die is 1989 begonnen en vond in 1991 haar hoogtepunt in een opstand in Vilnius, in Litouwen, waarbij een mensenmassa probeerde te verhinderen dat Sovjettroepen de televisietoren bezetten. Daarbij raakte een meisje van 23 jaar onder een Russische tank. Ze bloedde langzaam dood. Jan Brokken wijdde in zijn boek ‘Baltische Zielen’ een hoofdstuk aan haar. Je kunt het niet zonder droge ogen lezen.

> Meer

Laat vrouwenbeweging echte slachtoffers rechts liggen?

Eduard Bekker

12 januari 2016

Onderdrukking van en geweld tegen vrouwen kan ik niet verdragen. Maar feminisme, ik kan er maar geen wijs uit worden. Mijn indruk is dat juist de vrouwen die de meeste steun nodig hebben door de huidige feministische mainstream aan hun lot worden over gelaten.

> Meer

Gastvrijheid op z’n Haags

Eduard Bekker

13 december 2014

Het duikt regelmatig weer in de lokale Haagse media op: Den Haag wordt gastvrijer. Mag ook wel met rond 50 miljoen bezoekers die goed zijn voor zo’n 2 miljard inkomsten per jaar. Maar is dat ook zo?

> Meer

‘New’ Babylon geen visitekaartje van de ‘Beste Binnenstad’

Eduard Bekker

Dat Nieuw Babylon, moest dat er eigenlijk wel zo nodig komen? Een vraag van Harry van het Klein Orkest in 1982 in wat toen het Haagse lijflied is geworden: ‘Oh, Oh, Den Haag’.

> Meer

Idealisten

Eduard Bekker

19 november 2014

Treffend citaat in column van Max Pam in de Volkskrant van woensdag 19 november 2014. Geen citaat van hemzelf, maar van de Britse filosoof Betrand Russel.

> Meer
Terug   > Home     > Opinie

rss
Treinend naar Bad Doberan - Mecklenburg (DL)