Zo trof men  na de bevrijding een groot deel van de Bomenbuurt aan: daar liep de tankgracht (‘Anti Anglo-Amerikanische Schutzwalle’) tussen Sportlaan (links) en Hanenburglaan met de restanten van de Hanenburgervaart. Onderin de Goudenregenstraat.
  • Zo trof men na de bevrijding een groot deel van de Bomenbuurt aan: daar liep de tankgracht (‘Anti Anglo-Amerikanische Schutzwalle’) tussen Sportlaan (links) en Hanenburglaan met de restanten van de Hanenburgervaart. Onderin de Goudenregenstraat.
Foto: KLM Aerocarto

WO II en Bezetting

De herinneringen die levend moeten blijven

Eduard Bekker

Ik ben wees. Sinds januari 2013. Mijn vader overleed in 2010. Mijn moeder drie jaar later. Als leerling van de School voor Journalistiek in Utrecht heb ik ze in 1983 geïnterviewd over hun leven tussen 1940 en 1945.

> Meer

Het lot van twee Oranje Vrijbuiters

Eduard Bekker zaterdag 17 juni 2017leestijd: ± 2 minuten

Mijn moeder had me ooit een foto laten zien van twee jongens die tijdens de Duitse bezetting rond haar heen cirkelden. En een bidprentje. Want ze ‘deden iets in het verzet’, wat niet goed afliep.

> Meer

Ook nu wordt nog dagelijks stil gestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting.

Struikelstenen in de Berberisstraat

Eduard Bekker donderdag 20 april 2023leestijd: ± 3 minuten

Vader Isaäc, moeder Annie, en de kinderen Greetje en Jaap wonen in de Berberisstraat in Den Haag. Totdat ze worden afgevoerd en hun einde vinden: moeder en kinderen in de gaskamers van Auschwitz, de vader tijdens een dodenmars bij Gross Rosen, niet ver van Wrocław, in Polen. Ter herinnering zijn op donderdagmiddag 20 april om 15.00 uur vier koperen struikelstenen met hun namen gelegd voor de vroegere woning van het gezin Cohen in de Berberisstraat.

> Meer

Nationale herdenking drukker dan anders

Eduard Bekker woensdag  4 mei 2022

Regelmatig bezoek ik de nationale herdenking van 4 mei bij de vredespaleis, waar sinds 1992 een groot monument staat van beeldhouwer Appie Drielsma, die als Joodse onderduiker de oorlog heeft overleefd. Dit jaar was het drukker dan andere jaren. Ook leek het of er meer muziek werd gespeeld na de plechtigheid. Zou het komen door de oorlog in Oekraïne, die de verschrikkingen van ’40-’45 weer dichterbij lijkt te halen?

> Meer

Een nieuwe klepel voor de bourdonklok

Eduard Bekker donderdag 12 november 2015leestijd: ± 1 minuut

Tijdens de avond luiden viel tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2014 de klepel uit elkaar. Op donderdag 12 november is de nieuwe vervangende klepel aangebracht en getest.

> Meer

Het Amerikaanse ereveld van WO II

Eduard Bekker 1 mei 2019leestijd: ± 2 minuten

Met bijna tienduizend worden ze hier in het Zuidlimburgse Margraten herdacht: de Amerikaanse soldaten die hebben gevochten voor de bevrijding van Europa van de nazi-heerschappij. Een groot deel is uiteindelijk thuis herbegraven, maar de kruisen staan er. Als een waarschuwing waartoe de waanzin van oorlog leidt. Maar die eindigde met een strijd die noodzakelijk was voor het terugwinnen van onze vrijheid.

> Meer

Eerste Kamervoorzitter bezorgd over manipulatie nieuws

Eduard Bekker 4 mei 2019leestijd: ± 1 minuut

Oud voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol is nu vijf maanden staatssecretaris asiel en migratie. In de Volkskrant van 20 november 2019 staat een uitgebreid interview met haar over haar in een politiek correct Nederland een bijna onmogelijke opdracht: voorkomen dat niet alleen rechthebbende vluchtelingen, maar werkelijk iedereen in de hele wereld zich vrijelijk in Nederland kan vestigen op koste van de overheid. Alle reden om nog even de aandacht te vestigen op haar herdenkingsrede van 4 mei 2019.

> Meer

De Kristallnacht 9 november 1938 – de beelden

Eduard Bekker 9 november 2023leestijd: ± 6 minuten

In heel Duitsland, Oostenrijk en Sudetenland werden in de nacht van 9 op 10 november 1938 Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1.400 synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Er werden minstens 96 Joden op straat vermoord.

> Meer

Tijdens mijn opleiding op de Utrechtse School voor de Journalistiek en mijn loopbaan bij de Haagsche Courant (1989-1993) heb ik enige artikelen geschreven over zaken waarvan ik vond dat ze alle aandacht blijven verdienen.

Sobibor - eindstation voor veel Nederlandse joden

Eduard Bekker

Mijn belangstelling voor het onrecht tegen de Joden heeft me altijd bezig gehouden. Tijdens mijn opleiding op de School voor de Journalistiek in Utrecht heb ik – dankzij de vrijheid die er toen nog heerste - de mogelijkheid gekregen om me er verder in te verdiepen.

> Meer

Op een avond viel het woord ‘verzet’

Eduard Bekker zaterdag 13 februari 1993leestijd: ± 7 minuten

‘Weg met Hitler!’, stond er 50 jaar geleden, op 12 februari 1943 op de muren van de Münchense Universiteit met grote, witte letters te lezen. Tien dagen later kwam er een einde aan het leven van drie studenten, die de kern vormden van de verzetsgroep ‘Die Weiße Rose’. De 23-jarige Christoph Probst, de 21-jarige Sophie Scholl en haar broer Hans moesten hun geweten met de dood door de valbijl bekopen.

> Meer

Verder was het voor mij eigenlijk wel een schok om te beseffen wat de aanleg van de tankgracht in mijn vertrouwde Bomen- en Bloemenbuurt bleek te hebben aangericht.

De Verdwenen Bomen- en Bloemenbuurt

Eduard Bekker leestijd: ± 4 minuten

Kun je jeugdsentiment hebben naar een tijd voor je eigen geboorte? Ja, dus. Tot 1970 woonde ik aan de Sportlaan ter hoogte van het Sprietplein. Mijn moeder vertelde me dat op de plaats van ‘die lelijke Ranonkelstraatflats’ zich vroeger een vriendelijk straatje bevond met ‘net zulke huizen als aan de Cyclaamstraat (waar ze was opgegroeid)’.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > WO II en Bezetting

Thema’s en producties


Real Time Web Analytics
rss
Een heel stuk Bomenbuurt tussen Hanenburglaan en Sportlaan dat verdween voor de tankgracht.