Nodig: pritt, zwart karton, elastiekje,
schaar of mesje en een potlood

Een gratis scanner voor grootbeeldnegatieven

Dit grootbeeldnegatief kan ik nu voor het eerst weer goed inscannen, dankzij een zelfbouwscanner van karton en een smartphone. Depri-foto in slooppand  (Hof van Gelderland in Wageningen). Ook toen was ik al een transparante persoonlijkheid.
  • Dit grootbeeldnegatief kan ik nu voor het eerst weer goed inscannen, dankzij een zelfbouwscanner van karton en een smartphone. Depri-foto in slooppand (Hof van Gelderland in Wageningen). Ook toen was ik al een transparante persoonlijkheid.

In de nadagen van de negatieffilm, werd er vrijwel uitsluitend met kleinbeeldfilm (35 x 24 mm) gewerkt. Alleen sommige beroepsfotografen gebruikten nog een Hasselblad of Rolleiflex met negatieven van 6 x 6 cm. Daarvoor bestaan nu geen scanners voor mensen met een kleine beurs. Maar er is een oplossing.

vrijdag 23 oktober 2015
door Eduard Bekker

I

k heb nog een collectie negatieven op 6 x 9 cm formaat en 6 x 6 cm formaat. De eerste zijn nog gemaakt met een Kodak boxje: mijn eerste fototoestel, dat ik van mijn moeder mocht overnemen. Later heb een Russische Lubitel 2 gekocht (6 x 6 cm negatieven) en een tweedehands Afga Clack met negatieven van 9 x 6 cm formaat.

De meeste mensen die grootbeeldnegatieven hebben (van 4,5 x 6 cm tot aan 9 x 6 cm) zullen wel ergens ook de afdrukken van hun fotograaf hebben of van de tijd dat ze zelf nog in de doka doken. Maar dat werkt niet altijd: vroeger was het vaak gewoonte van de fotowinkels om van dergelijke negatieven contactafdrukken te maken. Het direct scannen van negatieven biedt dan kans om grotere afdrukken te maken.

Er zijn twee manieren om dergelijke negatieven toch te digitaliseren:

Wat dat laatste betreft: ik kwam op het idee, toen ik een Youtube-demo zag, van iemand met een smartphone die met karton daarvan een kleinbeeldscanner had gemaakt. Als dat al ging, zou het met grootbeeld ook moeten lukken. En dat blijkt te kloppen.

Nu moet je natuurlijk wel iets hebben om negatief naar positief om te zetten. Zelf gebruik ik Photoshop, maar dat is een dure tool. Er zijn ook veel goedkopere, zoniet gratis programma’s voor te vinden.

Online op de pc:

Persoonlijk zou ik aanraden de negatieven op pc of Mac te bewerken, omdat je dan veel beter zicht hebt en je met de muis veel gerichter kunt werken.

Hier even een paar tips hoe je dit aanpakt en het resultaat.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Terug   > Home     > Weblog       > 2015         > Grootbeeldnegatieven

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023