112 nieuwe burgerhulpverleners gezocht!

‘Ik ben erbij! En jij?’

Een toost op het succes van de campagne in de tuin van het Nutshuis bij de Grote Kerk in Den Haag.
  • Een toost op het succes van de campagne in de tuin van het Nutshuis bij de Grote Kerk in Den Haag.

Ton van Dijk, directeur GGD Haaglanden en Fenna Noordermeer, directeur PEP Den Haag hebben op 4 oktober 2016 samen het startsein gegeven voor de campagne ‘Ik ben erbij! En jij?’ De campagne spoort inwoners uit de regio Haaglanden aan om actief te worden als burgerhulpverlener.

dinsdag 4 oktober 2016

E

en burgerhulpverlener reanimeert iemand die op straat onwel is geworden totdat de professionele hulp gearriveerd is. De training AED/reanimatie is tot het eind van het jaar gratis te volgen voor vrijwilligers bij Den Haag Doet Vrijwilligersacademie. De bedoeling is om 112 nieuwe burgerhulpverleners te werven. Zodat hulp op straat altijd dichtbij is.

Belangstellenden

Ruim 50 mensen keken toe hoe Ton Van Dijk en Fenna Noordermeer gezamenlijk met de rode actieknop de campagne lanceerden. Ton vertelde dat zich al meer dan 100 belangstellenden gemeld hebben. Daarom wil hij kijken of hij het aantal trainingen in de Vrijwilligersacademie kan verdubbelen. Ik zet de verdubbelaar in zodat we aan het eind van de campagne niet 112, maar 224 nieuwe burgerhulpverleners opgeleid hebben, aldus Ton van Dijk, directeur GGD Haaglanden.

‘Gierende adrenaline’

Spreker Coen vertelde vanuit eigen ervaring hoe een burgerhulpverlener zijn leven heeft gered. Zijn vrouw belde 112, waarna direct een burgerhulpverlener opgeroepen werd om de reanimatie te starten. Een buurtbewoner was na twee minuten bij Coen, waardoor hij nu in staat is zijn verhaal zelf te vertellen. Coen is daarna zelf ook burgerhulpverlener geworden. Sara, sinds een paar maanden burgerhulpverlener, vertelde hoe zij in de cursus stap voor stap voorbereid werd op het doen van een reanimatie. Toen zij na een week ook daadwerkelijk een oproep kreeg, ging zij er met ‘gierende adrenaline’ op de melding af om een reanimatie te starten.

Sprekers en vrijwillers poseren met de affiche
  • Sprekers en vrijwillers poseren met de affiche

Altijd hulp dichtbij

De eerste 6 minuten zijn cruciaal als iemand op straat een hartaanval krijgt. Een burgerhulpverlener start de reanimatie terwijl de ambulance onderweg is. Direct reanimeren vergroot der kans dat iemand een hartstilstand op straat overleeft enorm. Wanneer je kunt reanimeren, meld je je aan als burgerhulpverlener. Hoe meer mensen kunnen helpen hoe beter. Samen met 4.000 andere Hagenaars vorm je een dicht net van burgerhulpverleners. Je ontvangt een sms als iemand binnen een straal van 1 kilometer van je adres onwel wordt.

Gratis training

Omdat nog niet iedereen kan reanimeren, bieden PEP Den Haag en de GGD Haaglanden tot het eind van het jaar de training AED/reanimatie kosteloos aan vrijwilligers aan. Voorwaarde is wel dat de vrijwilliger zich aanmeldt als burgerhulpverlener na het volgen van de training. De training is tot het eind van het jaar gratis.

Terug   > Home     > Weblog       > 2016         > Aftrap reanimatiecampagne

Real Time Web Analytics
rss