Korte Verhalen

De Laatste Dag

Eduard Bekker 5 oktober 1998leestijd: ± 5 minuten

Ik lig onder vuur. Bij mijn collega’s van de opmaak- en eindredactie. En nu ook bij De Nieuwe Chef.

> Meer

‘Zal ik jou eens geil maken?’

30 oktober 2017leestijd: ± 2 minuten

We spreken eind jaren ’70. Ik zoek een kamer in Utrecht. Vrijwel de enige manier om daaraan te komen is bureau Standing, toen gevestigd aan de Oudegracht. Na het inschrijfgeld te hebben betaald krijg ik een adres mee in de Vogelenbuurt. ‘Huiselijke contacten gewenst’ leest de bureaudame vanaf haar A4’tje voor.

> Meer

Getackeld bij de ‘wonderfontein’

Eduard Bekker leestijd: ± 1 minuut

Zit bij de fonteinen. Bij Plaça Espanya in Barcelona. Bekend van de zakkenrollers en tasjesdieven. Daarom heb ik de schouderband van mijn tas om mijn linker voet gewikkeld. Moeten ze mij meerollen als ze mijn tas willen stelen.

> Meer

Buitengesloten

Eduard Bekker 2 mei 2017leestijd: ± 2 minuten

Een vakantie-appartement in Rimini. Mei 2017. Het is mooi weer. We besluiten om op het balkon te ontbijten. In pyjama. Achteloos stap ik het balkon op en trek de schuifpuideur achter me dicht, zoals ik altijd gewend ben de deur achter me dicht te doen.

Klik.

> Meer

‘Dwaalgast’ bijna plat gereden

Eduard Bekker 7 december 2015leestijd: ± 2 minuten

Het zal ergens rond 2007 zijn geweest. In een flits zie ik ineens het kleine vogeltje. Onbeweeglijk vlak naast mijn voorwiel opdoemend op het plaveisel van het Haagse Noordeinde. “Een imitatie-exemplaar”, denk ik eerst. Maar nee, het diertje is echt.

> Meer

Gepakt met een ‘vals’ briefje van 20 DM

Eduard Bekker 30 december 1989leestijd: ± 4 minuten

december 1989. De Muur is net gevallen. Een nurks lijkende overheid heeft eindelijk toestemming gegeven voor het huwelijk met mijn Oost-Duitse correspondentievriendin. We spreken af in Duisburg op 30 december om e.e.a. te regelen voor de bruiloft op 13 januari.

> Meer

Schoonmaker

Eduard Bekker leestijd: ± 1 minuut

Vaak, gedreven door het nieuws, gaan mijn gedachten uit naar een tafereel waarvan ik in het begin van de 90-er jaren getuige ben geweest in de Scheveningse Palace Promenade.

> Meer

Agressie in de trein

leestijd: ± 2 minuten

De afgelopen tijd is er discussie of publiek niet moet ingrijpen als de conducteur wordt belaagd. Ik heb het nog niet meegemaakt. Wel dat een andere treinpassagier bijna het haasje was.

> Meer

Ballenbak

Eduard Bekker leestijd: ± 1 minuut

Ergens eind jaren ’90. Met mijn zoontje loop ik door de Spuistraat en het is etenstijd. We stappen de McDonalds binnen, want daar kan zoonlief zich even ‘austoben’ in de ballenbak. Tot mijn verbazing is zowel de clientele als het personeel hartstikke zwart.

> Meer

Leo

Eduard Bekker 1986 - 1989leestijd: ± 4 minuten

Van juni 1986 tot juni 1989 was ik opmaakredacteur op de Amersfoortse Courant. Enige maanden na mijn entree kwam er ook een nieuwe chef. Leo heette hij.

> Meer

Blootmager

Eduard Bekker 8 maart 1989leestijd: ± 1 minuut

De bel. Om half zeven ’s ochtends. Een vrouwenstem door de intercom met de nagalm van onze kale hal. Mijn man heeft me zonder kleren op straat gezet. Help me!

> Meer

Een ongelegen moment

Zomer 1984leestijd: ± 8 minuten

Als ik haar die dag vanuit Hamburg probeer te bellen, krijg ik beide keren geen gehoor. Zeker erop uit met haar kinderen omdat het mooi weer is. Daarom ga ik aan het eind van de middag toch maar naar Lübeck. Ze weet per slot van rekening dat ik eraan kom.

> Meer

Liften naar Moskou

najaar 1980leestijd: ± 1 minuut

Voor het vak ‘taalexpressie’ tijdens mijn journalistieke opleiding moest ik eind 1980 een verhaaltje schrijven aan de hand van acht ad random gekozen woorden. Het moest in tien minuten klaar zijn en dat bleek redelijk gelukt.

> Meer

Stoomwals

Eduard Bekker 1980leestijd: ± 2 minuten

Hij was vrij stil, maar meestal maakte hij wel een tevreden indruk, maar niemand begreep hem eigenlijk, en niet all een omdat hij zich slechts met een gebrekking soort Duits kon uitdrukken. Waarom was hij in vredesnaam uit een welvarend land naar dit afgelegen oord gekomen om rondjes te trekken met een aftandse stoomwals?

> Meer

Consumptie, gezelligheid en verslaving

leestijd: ± 1 minuut

In de jaren ’70 logeerde ik vaak bij een echtpaar, dat twee kinderen had. Op een keer nam ik een goede vriend van me mee. Terwijl hij een geanimeerd gesprek met het stel voerde, zag ik dat hij vanuit zijn ooghoeken de gangen van het oudste kind van zes jaar volgde. De jongen vroeg aan zijn vader, of hij wat mocht drinken. Het antwoord was ‘nee’, maar hij bleef net zo lang zeuren, tot hij toch zijn zin kreeg. Daarop toog hij naar de koelkast, waarna hij zonder er zelfs voor te gaan zitten het flesje ter plekke uitdronk.
Later op de avond sprak mijn vriend me onder vier ogen. Die jongen koppelt consumptie niet aan gezelligheid. Hij kan later drankproblemen krijgen, vertrouwde hij me toe.

> Meer

Onwetend en gelukkig

leestijd: ± 2 minuten

Hoewel mijn vader en moeder in de jaren ’50 lid waren van de NVSH, ben ik maar gedeeltelijk voorgelicht. Op mijn vraag hoe nou dat zaadje bij dat eitje kwam, bleven mijn ouders het antwoord schuldig. Daar zat ik echter niet mee, want dat soort ‘grote-mensen-problemen’ waren van latere zorg. Ook begrippen als ‘homosexualiteit’ en ‘pedofilie’ werden ver van ons weg gehouden. Daaraan heb ik misschien wel mijn zorgeloze jeugd te danken.

> Meer

Winkelhulp

Eduard Bekker 2 december 2017leestijd: ± 1 minuut

Een van mijn weinige goede eigenschappen is dat ik graag problemen van anderen oplos. Vaak een stuk makkelijker dan mijn eigen sores. Maar die oplossingen worden helaas niet altijd in dank afgenomen.

> Meer
Terug   > Home     > Archief       > Korte Verhalen

Eduard Bekker: bijeengeraapt


Real Time Web Analytics
rss
Bosjes van Poot - Den Haag