De eeuwenlange wens naar onafhankelijkheid

Dossier Catalonië

Tussen kinderen en jongeren in optocht door de straten van Arsèguel tijdens een muziekevenement in de Pyreneeën. Toevallig loopt rechts Cati Plana, die me in 2014 uitnodigde voor dit jaarlijkse treffen.
  • Tussen kinderen en jongeren in optocht door de straten van Arsèguel tijdens een muziekevenement in de Pyreneeën. Toevallig loopt rechts Cati Plana, die me in 2014 uitnodigde voor dit jaarlijkse treffen.
Foto: Gary Blair

Via de muziek ben ik betrokken geraakt bij het streven van de Catalanen naar onafhankelijkheid. Wat mijn mening daarover is en hoe dat zo is gekomen, je vindt het allemaal hieronder.

Teken de petitie

Een overzicht:

‘Estelada-vloot’ in Amsterdam

Eduard Bekker zaterdag 11 september 2021leestijd: ± 2 minuten

Na bijna twee jaar gedwongen corona-pauze werd het weer eens tijd voor actie. De Diada (11 september) is de dag dat de Catalanen hun streven naar onafhankelijkheid van Spanje vieren. Een mooie gelegenheid om al vlaggend met de estelada (de onafhanke-lijkheidsvlag) de Amsterdamse grachten af te zakken.

> Meer

Ik doe afstand van geweld in Catalonië

Eduard Bekker 20 oktober 2019leestijd: ± 2 minuten

Zodra er wordt gespeculeerd dat – waar ook ter wereld – gewelddadige protesten worden geïnitieerd door provocateurs of tegenstanders die zich voordoen als activist, moet je vraagtekens bij deze acties zetten. Zo is het ook in de steden in Catalonië op dit moment.

> Meer

Waarom ik de Catalanen steun

Eduard Bekker maandag 14 oktober 2019leestijd: ± 5 minuten

Het zal voor de regelmatige bezoeker van deze site wel geen geheim zijn dat ik de nodige sympathie heb met de Catalanen. Niet eens zozeer met hun streven naar onafhankelijkheid, als de manier waarop ze zich daarover uiten. Dat is namelijk ongekend.

> Meer

Unieke Diada-ervaring in Barcelona

Eduard Bekker dinsdag 10 en woensdag 11 september 2019leestijd: ± 6 minuten

De festiviteiten in Arsèguel heb ik deze zomer een keer aan me voorbij laten gaan. Daarentegen was ik wel nieuwsgierig hoe het met de muziek toegaat bij de Diada: dit is de dag dat is herdacht dat Catalonië definitief haar onafhankelijkheid verloor in 1714 aan de Spaanse overheersers. Die wordt echter op een luchtige wijze gevierd met een jaarlijks gigantisch treffen in Barcelona: met 600.000 tot 2 miljoen demonstranten. Van dit bezoek heb ik geen spijt gekregen, al betrof het slechts ‘15 minutes of fame’.

> Meer

Catalonië in kwaad daglicht

Eduard Bekker 7 oktober 2018leestijd: ± 2 minuten

Over Catalonië verschijnen (on-)regelmatig artikelen in de media. Doorgaans komen de Catalanen er niet best in af: als dwaas, intolerant en gewelddadige leugenaars. Recent was Carles Puigemont in Nederland en de media konden het zich toch bij nader inzien niet permitteren weg te blijven bij zijn persconferentie. Gevolg: in Trouw, Volkskrant en AD verschenen artikelen die een tamelijk gematigd beeld schepten van de gevluchte Catalaanse president in exil. Daar zijn sommige mensen niet blij mee.

> Meer

Nederlandse voorgenomenheid in de Stadsschouwburg

Eduard Bekker dinsdag  2 oktober 2018leestijd: ± 5 minuten

Typische combinatie, daar in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 2 oktober. Gast was Carles Puigdemont, de gevluchte president van Catalonië. Hij was uitgenodigd om door Yoeri Albrecht te worden geïnterviewd, onderbroken door dialogen uit historische literatuur, opgelezen door acteurs. Yoeri’s vooringenomen vragen veroorzaakten tegen het einde van de ‘voorstelling’ tumult bij het publiek, dat voor een groot deel uit Catalanen bestond.

> Meer

Correspondentenavond Volkskrant

Eduard Bekker donderdag 11 oktober 2018leestijd: ± 3 minuten

Veel Catalanen klagen over de media, die in Nederland soms bijna onomwonden de Spaanse kant kiezen. Maartje Bakker lijkt daarop geen uitzondering te zijn. Maar is dat wel echt zo?

> Meer

De Diagonal in Barcelona: één grote mensenmassa

Eduard Bekker 20 september 2018leestijd: ± 2 minuten

De Diada op 11 september is een belangrijke dag voor de Catalanen: die datum verloor in 1714 het vorstendom Catalonië haar laatste restje onafhankelijkheid en trad een eeuwenlange worsteling op met de Spaanse overheersers. Het aantal mensen dat die dag langs de Diagonal in Barcelona meeloopt in een demonstratie is groeiende.
Dit jaar waren dat er rond een miljoen.

> Meer

Pau Casals (1876-1973): cellist voor de Vrede

Eduard Bekker 25 september 2018leestijd: ± 1 minuut

Hij zal in Nederland nauwelijks bekend zijn. Pau Casals. Hij was dirigent en ook een van de beste cellisten die de wereld ooit heeft voortgebracht. Catalaan en trouw aan zijn vaderland, dat hij - nadat hij in 1938 was gevlucht voor Franco - nooit meer heeft kunnen bezoeken.

> Meer

Nieuwe website over Catalaanse situatie

Eduard Bekker 23 september 2018leestijd: ± 1 minuut

Van een van mijn Catalaanse netwerkrelaties kreeg ik een verzoek om in een video mijn gedachten over Catalonië vorm te geven. Dat is inmiddels gebeurd. Er was alleen één probleem: zij wist niet hoe ze dit aan haar website kon koppelen. Het resulteerde in een stevige klus: het is er op neer gekomen dat ik uiteindelijk de hele website overnieuw heb opgezet met de oorspronkelijke inhoud.

> Meer

Het nieuwe thuiskomen in Catalonië

Eduard Bekker 27 juli - 2 augustus 2018leestijd: ± 5 minuten

Voor trekharmonicaliefhebbers die tegen warmte kunnen, van rustieke compacte dorpjes en monumentale stadjes houden en ook geïnteresseerd zijn in balgmuziek uit andere delen van de wereld is de Trobada amb els acordionistes del Pirineu een uitgelezen gelegenheid.

> Meer

Els Segadors

Eduard Bekker 14 maart 2018leestijd: ± 1 minuut

Mensen die de ontwikkelingen in Catalonië volgen, zullen het al vaker gehoord hebben: ‘Els Segadors’, oftewel ‘De Oogsters’. Het Catalaanse volkslied sind 1993, maar al sinds mensenheugenis de nationaalhymne van een land, dat eeuwen een officiële status bevecht. Mark Söhngen heeft een notatie voor de trekharmonica verzorgd, waarop ik heb voortgeborduurd.

> Meer

l’Estaca

Eduard Bekker 17 september 2017leestijd: ± 2 minuten

Lluís Llach is een geëngageerde singer-songwriter in de catalaanse beweging. Omdat hij ook pleitte voor een Catalaanse staat, is zijn lied – zeker deze dagen - nog steeds te horen. Een van zijn bekendste liederen is l'Estaca uit 1968, dat in 1978 in een vertaling een hymne van de vakbond Solidarność werd en ook tijdens de Jasmijnrevolutie in Tunesië tot inspiratie heeft geleid.

> Meer

Demonstraties in Nederland en België

Eduard Bekker Dinsdag 31 oktober 2017leestijd: ± 1 minuut

Twee keer heb ik in Den Haag gedemonstreerd tegen de onderdrukking van de Catalanen. En me telkens verbaasd over het onbegrip bij het grote publiek, tot aan het Europese parlement toe. Zaken die van Hongarije, Polen, Oekraïne en Rusland op felle afwijzingen stuiten, worden van de Spaanse overheid zonder enige reserve geaccepteerd. Onbegrijpelijk!

> Meer

Hoe ik in Catalonië verzeild raakte

Eduard Bekker 7 oktober 2017leestijd: ± 5 minuten

Via de muziek ben ik betrokken geraakt bij het streven van de Catalanen naar onafhankelijkheid.

> Meer

Streven naar zelfstandigheid Catalonië begrijpelijk

Eduard Bekker 6 oktober 2017leestijd: ± 3 minuten

Twee keer inmiddels heb ik een opiniestuk over Catalonië naar de redactie van de Volkskrant gestuurd. Tevergeefs: de redactie lijkt uit principe geen ingezonden stukken voor de opiniepagina te plaatsen die het Catalaanse standpunt toelichten.

> Meer

Al dan niet geweigerde ingezonden brieven

Eduard Bekker leestijd: ± 3 minuten

Verschillende mensen hebben naar aanleiding van de gebeurtenissen in Catalonië ingezonden brieven naar de media gestuurd, waarbij ze begrip probeerden te wekken voor het Catalaanse standpunt. Deze brieven worden bijna altijd systematisch geweigerd. Enkele Nederlanders kregen hun pro-Catalaanse visie wel geplaatst, Catalanen niet.

> Meer

Waarom laten EU en Nederland Catalonië links liggen?

Eduard Bekker 27 september 2017leestijd: ± 3 minuten

Door omstandigheden voel ik me meer betrokken bij Catalonië als de gemiddelde Nederlander. Door de muziek heb ik de afgelopen drie jaar veel Catalanen leren kennen als aardige, sociale, progressieve, drukke, maar toch gemoedelijke mensen. En allen zijn zonder uitzondering vóór onafhankelijkheid. Ook de Catalanen in Nederland.

> Meer

Met de Catalanen tegen het post-Franco geweld

Eduard Bekker zaterdag 23 september 2017leestijd: ± 3 minuten

Ondanks alle tegenwerking van het Spaanse regime maakt Catalonië zich klaar voor een referendum voor onafhankelijkheid op 1 oktober. Alle reden voor Catalanen over de hele wereld om steun te vragen voor hun streven voor wat in hun ogen democratisch en rechtvaardig is. Steun die tot op heden helaas uitblijft.

> Meer

Theorie over ‘een signaal van kwetsbare groepen’ klopt niet.

Eduard Bekker maandag 21 augustus 2017leestijd: ± 4 minuten

Elke aanslag is me een gruwel, maar wat er afgelopen donderdag is gebeurd, was voor mij een extra klap. Barcelona heb ik inmiddels vier keer bezocht. Twee weken geleden was ik hier nog: de Rambla overstekend en op Plaça Catalunya voor inlichtingen. Catalonië heeft al jaren een speciaal plaatsje in mijn hart.

> Meer

Een bezoek aan de gevangenis van Barcelona

Eduard Bekker 2 augustus 2017leestijd: ± 3 minuten

Eigenlijk wijs ik het doden van andere mensen af. Zelfs als het slachtoffer een lid van de – vooral in de jaren van de Franco dictatuur - beruchte Guardia Civil is. Toch ben ik er tegen en vind ik dat het bestraft moet worden. Maar als ik tegen het doden van mensen ben dan ben ik uiteraard ook tegen de doodstraf. En zeker tegen de gruwelijke wijze waarop de doodvonnissen in Spanje werden voltrokken: met de wurgpaal. Een verschrikkelijk instrument. Dat realiseerde ik me weer eens toen ik op 2 augustus de net gesloten gevangenis van Barcelona bezocht.

> Meer
Terug   > Home     > Archief       > Themas’s         > Catalonië

Thema’s en producties


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017