De eeuwige wens naar onafhankelijkheid

Dossier CataloniŽ

  • Met kinderen en jongeren in optocht door de straten van ArsŤguel tijdens een muziekevenement in de PyreneeŽn. Toevallig loopt rechts Cati Plana. De jonge vrouw waar het allemaal mee begon.
Foto: Gary Blair

Teken de petitie

Een overzicht:

Els Segadors

Eduard Bekker

14 maart 2018

Mensen die de ontwikkelingen in CataloniŽ volgen, zullen het al vaker gehoord hebben: ĎEls Segadorsí, oftewel ĎDe Oogstersí. Het Catalaanse volkslied sind 1993, maar al sinds mensenheugenis de nationaalhymne van een land, dat eeuwen een officiŽle status bevecht. Mark SŲhngen heeft een notatie voor de trekharmonica verzorgd, waarop ik heb voortgeborduurd.

> Meer

Demonstraties in Nederland en BelgiŽ

Eduard Bekker

Dinsdag 31 oktober 2017

Twee keer heb ik in Den Haag gedemonstreerd tegen de onderdrukking van de Catalanen. En me telkens verbaasd over het onbegrip bij het grote publiek, tot aan het Europese parlement toe. Zaken die van Hongarije, Polen, OekraÔne en Rusland op felle afwijzingen stuiten, worden van de Spaanse overheid zonder enige reserve geaccepteerd. Onbegrijpelijk!

> Meer

Hoe ik in CataloniŽ verzeild raakte

Eduard Bekker

7 oktober 2017

Via de muziek ben ik betrokken geraakt bij het streven van de Catalanen naar onafhankelijkheid.

> Meer

Streven naar zelfstandigheid CataloniŽ begrijpelijk

Eduard Bekker

6 oktober 2017

Twee keer inmiddels heb ik een opiniestuk over CataloniŽ naar de redactie van de Volkskrant gestuurd. Tevergeefs: de redactie lijkt uit principe geen ingezonden stukken voor de opiniepagina te plaatsen die het Catalaanse standpunt toelichten.

> Meer

Al dan niet geweigerde ingezonden brieven

Eduard Bekker

Verschillende mensen hebben naar aanleiding van de gebeurtenissen in CataloniŽ ingezonden brieven naar de media gestuurd, waarbij ze begrip probeerden te wekken voor het Catalaanse standpunt. Deze brieven worden bijna altijd systematisch geweigerd. Enkele Nederlanders kregen hun pro-Catalaanse visie wel geplaatst, Catalanen niet.

> Meer

Waarom laten EU en Nederland CataloniŽ links liggen?

Eduard Bekker

27 september 2017

Door omstandigheden voel ik me meer betrokken bij CataloniŽ als de gemiddelde Nederlander. Door de muziek heb ik de afgelopen drie jaar veel Catalanen leren kennen als aardige, sociale, progressieve, drukke, maar toch gemoedelijke mensen. En allen zijn zonder uitzondering vůůr onafhankelijkheid. Ook de Catalanen in Nederland.

> Meer

Met de Catalanen tegen het post-Franco geweld

Eduard Bekker

zaterdag 23 september 2017

Ondanks alle tegenwerking van het Spaanse regime maakt CataloniŽ zich klaar voor een referendum voor onafhankelijkheid op 1 oktober. Alle reden voor Catalanen over de hele wereld om steun te vragen voor hun streven voor wat in hun ogen democratisch en rechtvaardig is. Steun die tot op heden helaas uitblijft.

> Meer

Theorie over Ďeen signaal van kwetsbare groepení klopt niet.

Eduard Bekker

maandag 21 augustus 2017

Elke aanslag is me een gruwel, maar wat er afgelopen donderdag is gebeurd, was voor mij een extra klap. Barcelona heb ik inmiddels vier keer bezocht. Twee weken geleden was ik hier nog: de Rambla overstekend en op PlaÁa Catalunya voor inlichtingen. CataloniŽ heeft al jaren een speciaal plaatsje in mijn hart.

> Meer

Een bezoek aan de gevangenis van Barcelona

Eduard Bekker

2 augustus 2017

Eigenlijk wijs ik het doden van andere mensen af. Zelfs als het slachtoffer een lid van de Ė vooral in de jaren van de Franco dictatuur - beruchte Guardia Civil is. Toch ben ik er tegen en vind ik dat het bestraft moet worden. Maar als ik tegen het doden van mensen ben dan ben ik uiteraard ook tegen de doodstraf. En zeker tegen de gruwelijke wijze waarop de doodvonnissen in Spanje werden voltrokken: met de wurgpaal. Een verschrikkelijk instrument. Dat realiseerde ik me weer eens toen ik op 2 augustus de net gesloten gevangenis van Barcelona bezocht.

> Meer
Terug   > Home     > Archief       > Themasís         > CataloniŽ
(Advertentie)

Themaís en producties


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor CataloniŽ op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017