Sign of the Times - Mad as Hell

Carles Puigdemont

We vechten voor Catalonië. En we zullen dit blijven doen. Mijn medeburgers: lang leve Catalonië! *

Woede regeert in onze huidige samenleving - van het Amerika van Trump tot het Verenigd Koninkrijk, waar de strijd over Brexit onvermoeid doorgaat. Om deze toenemende woede te begrijpen spreken we tijdens de eerste aflevering van Sign ofthe Times: mad as helI met de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont. Iemand die in het verharde Europese politieke debat veel tegenstand opwekt, maar ook als geen ander volkswoede weet te bespelen in zijn strijd voor een onafhankelijk Catalonië.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont (1962) raakt al jong gegrepen door het ideaal van een onafhankelijk Catalonië. Op zijn zestiende begint hij als journalist voor de lokale krant Diari de Girona. In de weekenden springt hij bij in de winkel van zijn ouders. Een paar jaar later wordt hij lid van een liberale, Catalaans-nationalistische partij, de CDe. Hij was uit principe voor een onafhankelijk Catalonië. 'Veel mensen zijn voor de onafhankelijkheid door een allergische reactie op het beleid van Madrid. Hij niet', zegt schrijver en vriend Antoni Puigverd.

Als Europese fundamentele waarden in Catalonië gevaar lopen, lopen ze ook een risico in Europa. *

Na een ernstig auto-ongeluk raken zijn politieke ambities in een stroomversnelling: Ik realiseerde me dat het leven snel voorbij kan zijn, zegt hij er later over. Ik besloot ter plekke om de dingen niet meer uit te stellen.
In de jaren tachtig schrijft hij voor de krant El Punt Avui. De toenmalige directeur Xevi Xirgo zegt daarover: Puigdemont wilde altijd schrijven over het zelfbeschikkingsrecht van Catalonië, hoe klein de onderwerpen ook leken. De meeste dingen die hij in zijn leven heeft gedaan hadden te maken met een onafhankelijk Catalonië. Hij richtte onder meer een Catalaans persbureau op en het Engelstalige Catalonia Today.

Today.

In 2006 stopt hij als journalist en kiest hij volledig voor de politiek. Eerst als afgevaardigde in het Ca.talaanse parlement en in 2011 wordt hij burgemeester van Girona. Daar worden zi jn Catalaanse ambities al snel duidelijk. Op het centrale plein van de stad hijst hij een gigantische Catalaanse vlag. De Spaanse vlag laat hij een tijdje verdwijnen met het excuus dat de vlag 'bij de stomerij was'. Hij zet zijn stad ook internationaal op de kaart als hij er in slaagt om de populaire tv-serie Game of Thrones naar Girona te lokken. Delenvan het zesde seizoen worden daar opgenomen.

Democratisch beslissen over de toekomst van een natie is geen misdaad. *

Alles verandert als Puigdemont in 2016 minister- president van Catalonië wordt. Na een referendum roept hij op 27 oktober 2017 de Catala(!nse onafhankelijkheid uit. Diezelfde dag wordt hij door de Spaanse regering uit zijn ambt gezet. Eind 2017 wiJkt hij uit naar België. Intussen riskeert hij een lartge celstraf, als hij zou terugkeren naar Spanje. Op 18 september verscheen zijn boek De Catalaanse crisis, waarin Puigdemont voor het eerst schrijft over de Catalaanse zaak.

(bron: NOS, artikel gebaseerd op stukken in El Mundo, El Paîs, La Vanguardia, Libération, The New Yourk TImes en de Spaanse Vanity Fair.)

Interview & acteurs

Carles Puigdemont zal geïnterviewd worden door Yoeri Albrecht, directeur van De Balie. Met medewerking van acteurs van het !TA-ensemble: Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman en Chris Nietvelt.

Sign of the Times

Waar gesprekken stroef lopen, maatschappelijke discussies vastzitten en we elkaar niet meer lijken te verstaan, biedt theater een uitkomst. Theatrale verbeelding stelt ons in staat om dingen te zien die we eerst niet zagen en zet de politieke actualiteit in een ander licht. Tijdens Sign ofthe Times lezen acteurs van !TA oude en nieuwe theaterteksten, internationale denkers en doeners reageren hierop en gaan hierover in gesprek.
Na een succesvol eerste seizoen van Sign ofthe Times presenteren Internationaal Theater Amsterdam en De Balie een tweede reeks. In vier programma's waarin debat en theater, kunst en politiek gecombineerd worden, onderzoeken we een belangrijk maatschappelijk onderwerp. Vorig seizoen namen we identiteit onder de loep met o.a. Thierry Baudet, Femke Halsema en internationale gasten als Kamel Daoud en Mark Lilla. Dit seizoen staat het thema woede centraal.

Volgende editie Sign ofthe Times

De volgende editie van Sign ofthe Times: mad as hell vindt plaats op 17 december 2018. Hou voor spreker(s) en programma onze website in de gaten. Of abonneer u op onze nieuwsbrief.

debalie

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) is vanaf theaterseizoen 18/19 de nieuwe naam van Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam.

Fragmenten

––

duur: ca. 2 uur, zonder pauze

* uit: Officiële verklaring van Puigdemont als president van Catalonië, over het inroepen vanartikel 155 van de Spaanse grondwet (Barcelona 21 oktober 2017)

Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Puigdemont in de Balie           > Biografie

Nederlandse voorgenomenheid in de Stadsschouwburg


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017