CataloniëVersió en Català

Na bijna twee jaar gedwongen corona-pauze

‘Estelada-vloot’ in Amsterdam

We waren met een gemêleerd gezelschap in vijf stalen bakken. Veel bekende en nieuwe gezichten. De estelada maakte onze vloot goed herkenbaar.
  • We waren met een gemêleerd gezelschap in vijf stalen bakken. Veel bekende en nieuwe gezichten. De estelada maakte onze vloot goed herkenbaar.

Na bijna twee jaar gedwongen corona-pauze werd het weer eens tijd voor actie. De Diada (11 september) is de dag dat de Catalanen hun streven naar onafhankelijkheid van Spanje vieren. Een mooie gelegenheid om al vlaggend met de estelada (de onafhanke-lijkheidsvlag) de Amsterdamse grachten af te zakken.

zaterdag 11 september 2021
door Eduard Bekker
Waar blijven ze nou? Wachten op de boten achter ons, die de verkeerde afslag blijken te hebben genomen.
  • Waar blijven ze nou? Wachten op de boten achter ons, die de verkeerde afslag blijken te hebben genomen.


E

igenlijk ben ik kritisch op een aantal ronddolende sloepen daar in Amsterdam. Het moet een marteling zijn voor de vele woonboot-bewoners langs de route, als er weer een schreeuwende horde met harde muziek voorbij vaart, terwijl er een paar decennia terug alleen een enkele rondvaartboot de rust verstoorde.
Deze boten zijn echter elektrisch en geluidloos. Bovendien is het niet toestaan om muziek te laten horen. Desalniettemin kon je toch bij vlagen l’Estaca en Els Segadors horen en een ‘Visca Catalunya’ bij het passeren van de vele bruggen. Het bleef echter beschaafd en er zijn dan ook geen klachten binnen gekomen.

Hier ging het er even link aan toe. Welke onverlaat plaatst daar ten onrechte nou een invaarverbodsbord?
  • Hier ging het er even link aan toe. Welke onverlaat plaatst daar ten onrechte nou een invaarverbodsbord?

Gevaarlijk

Het was even wennen. Ik ben een ‘gewoon’ roer gewend. Dit was een stuur en het is eigenlijk niet duidelijk wanneer die in de stand ‘recht vooruit’ staat, wat veel extra gemanoevreer kost.
Ondanks dat ik de boot steeds beter onder controle kreeg, dreigde het op de hoek van de Brouwersgracht en de Prinsengracht helemaal mis te gaan.
Net was ik onder de smalle brug over de Brouwersgracht doorgevaren toen ik een invaarverbodsbord pal boven de brug over de Prinsengracht zag. En daar moesten we volgens de kaart onderdoor. Ik remde dus de boot af, maar op dat moment kwam er een rondvaartboot in volle vaart aanzetten. Toeterend en achteruitslaand kwam die tot stilstand, terwijl ik maximaal in zijn achteruit ging. Een botsting werd zo voorkomen en even later vervolgde de stuurman van de vleespraam vloekend zijn weg. Inderdaad, gewoon het verbodsbord negerend. Waarom het daar was aangebracht is mij een raadsel. Erg link is het in elk geval wel.

Vondelpark

Na de vaartocht troffen we mekaar in het Vondelpark bij het 2D-beeld ‘De Platte Vogel’ van Picasso. We speechten, zongen en we picknickten.

Het was weer heel leuk om er op uit te gaan met de Catalanen. Dit evenement is zeker voor herhaling vatbaar. Al is het alleen al om te voorkomen dat je tussen de andere demonstraties terecht komt. Ook deze dag was er op straatniveau een grote demonstratie met de nodige ‘oensj, oensj’.

De dag wordt besloten met een groepsfoto in het Vondelpark, bij het beeld ‘Figure découpée de L’oiseau’ van Picasso.
  • De dag wordt besloten met een groepsfoto in het Vondelpark, bij het beeld ‘Figure découpée de L'oiseau’ van Picasso.

Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Diada in Amsterdam

Real Time Web Analytics
rss
De ‘Armada’ rukt op door de Amsterdamse grachten