Demonstratie tegen Ďputsch-artikelí van de Spaanse grondwet

Bijeen in Den Haag tegen Ď155í.

Demonstratie op 28 oktober 2017 bij de Hofvijver
  • Demonstratie op 28 oktober 2017 bij de Hofvijver
Foto: Jud da Lek

Er is deze dagen altijd wel een reden om voor CataloniŽ te demonstreren. Voor het referendum, tegen politiegeweld, tegen de gevangenneming van twee separatisten of tegen artikel 155, dat Spanje de volmacht geeft om alles in CataloniŽ naar hun hand te zetten. In Nederland is een vaste kern demonstranten actief, die de Catalaanse onafhankelijkheid steunt. Hun vaste spreker namens de Nationale Catalaanse Assemblee is Miquel Marzabal Galano. Teksten die hij in Utrecht en Den Haag bij demonstraties heeft uitgesproken, heb ik hier weergegeven.


O

ok hier gaat Miquel Marzabal namens de Assemblea Nacional Catalana vol op het orgel over de situatie in CataloniŽ:

Dames en heren , Catalanen en Nederlanders, goede middag

Voor de Nederlanders die het nog niet hebben begrepen: CataloniŽ is nu een onafhankelijke republiek. Catalonia is defenitely not Spain.
De meerderheid van de Catalanen heeft besloten niet langer onderdeel te willen zijn van Spanje.
Nooit meer mag iemand Spanjaard tegen mij zeggen. Dat was al zo, maar nu helemaal.

De Spaanse regering is geen bevoegd gezag meer in de Catalaanse Republiek. De Spaanse grondwet is niet langer van kracht in CataloniŽ. Artikel 155 is niet toepasbaar in CataloniŽ.
De Spaanse koning is geen koning meer in de Catalaanse Republiek.

Dit betekent dat Rajoy hoog of laag kan springen maar hij mag de Catalaanse regering en het Catalaanse parlement NIET ontbinden. Hij kan geen verkiezingen uitroepen in Portugal of in Frankrijk, dus ook niet in de Catalaanse Republiek. De verkiezingen die Rajoy wil voor CataloniŽ zullen NIET plaats vinden.

Wat er ook gebeurt, de Catalanen zullen het Spaanse bevoegd gezag niet erkennen. De Catalaanse premier is en blijft Carles Puigdemont. Het Catalaanse parlement is NIET ontbonden en de Catalaanse regering blijft onze regering.

De Spaanse overheid kent geen scheiding der machten. Zij gebruiken De rechtsprekende macht werkt op commando van de Spaanse regering, geleid door een extreem rechtse partij de PP, een partij dat bestaat uit vrienden en familie van de franquistas, een partij dat bestaat uit vele franquistas, een partij die in CataloniŽ slechts 8% van de zetels krijgt. De Spaanse minister van binnenlandse zaken is betrapt van het verzinnen van leugens, in samenwerking met de rechtsprekende macht en de Spaanse pers leugens om de Catalaanse tegenstanders uit te schakelen. En zij zeggen dat de wet gerespecteerd moet worden. De meest corrupte partij van Europa wil ons een lesje leert over wat legaal is. Een partij die voortdurend illegaal bezig is en die de fundamentele rechten van de mens in CataloniŽ zonder pardon geschonden heeft en zal schenden.
Gisteren op de radio zei Maarten Van Rossem dat Spanje CataloniŽ niet onderdrukt.

Oh nee?
Is het slaan op mensen die in de rij staan om te stemmen, met knuppels, traangas en rubbere kogels geen onderdrukking dan?

  • Het afsluiten van websites,
  • Het censureren van pers,
  • Het open maken van post het controleren en confisqueren van POST
  • Het verbieden van bijeenkomsten
  • Het voorkomen dat de Catalaanse taal gesproken mag worden in het Spaanse parlement? In het Europese Parlement?
  • Het weigeren van de toegang van Catalaanse literatuur in Spanje is geen onderdrukking?
  • Het vernietigen van alles wat de Catalanen in hun eigen parlement besluiten is geen onderdrukking?
  • Het aanhouden en gevangen zetten van leiders van vredige burgerorganisaties alleen om hun politieke ideeŽn is geen onderdrukking?

Ik dacht het wel!

Het onderdrukken van fundamentele mensenrechten is echt wel onderdrukking.
En wij gaan de volgende dagen en weken meer onderdrukking zien.

Wij zijn ook hier om op te komen tegen de arrestatie van Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, vredige leiders van onze vredige organisatie die opgepakt zijn alleen om hun ideeŽn, aangeklaagd voor een misdaad die zij niet hebben begaan. Bijna twee weken zijn zij opgesloten zonder reden.

De reactie van Europa, de reactie van de EU en de lidstaten van de EU is schandalig. Je moet je schamen dat Europa het schenden van de mensenrechten van Spanje tegen CataloniŽ niet heeft veroordeeld.
Europe shame on you!

Wij gaan door met ons plan, CataloniŽ is nu een onafhankelijke republiek,

LEVE DE CATALAANSE REPUBLIEK!

Terug   > Home     > Themaís       > CataloniŽ         > Demonstraties           > Den Haag

Demonstraties in Nederland en BelgiŽ


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor CataloniŽ op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017