De Propaganda

De DDR-revue, propagandamaandblad van de DDR verscheen ook in het Nederlands. Een paar maanden na de Wende was dat subiet afgelopen.
  • De DDR-revue, propagandamaandblad van de DDR verscheen ook in het Nederlands. Een paar maanden na de Wende was dat subiet afgelopen.

De DDR trachtte haar minderwaardigheidscomplex te compenseren met een forse propagandalawine. Ook in het Nederlands was materiaal voor handen, zoals deze DDR-revue, die maandelijks verscheen.


H

et novembernummer van 1989 was nog geheel in oude Koude Oorlog stijl.
In december kwam het niet uit: het ‘Umdenken’ van de redactie nam wat meer tijd in beslag.
Daarna volgden nog twee nummers, maar propaganda uitgeven in een land met een vrije pers is zinloos. Na april 1990 was het gedaan met de Nederlandstalige uitgave.

Ik had al een aardige berg nummers bij het oud papier gezet, maar toen de Muur viel, heb ik ze daar als de bliksem weer uitgehaald.

Pocket

Er is ook lange tijd een pocket door de staat uitgegeven onder de titel ‘De DDR stelt zich voor’, waarin werd beschreven dat de DDR zo’n beetje ontstond tijdens de Boerenopstand van 1524 (die overigens in het westen van Duitsland plaatsvond: in het Zwarte Woud).

De Pers - de pen gedoopt in vitriool

Eduard Bekker leestijd: ± 2 minuten

De pers had de gewoonte om mensen die niet in de pas liepen en daardoor in botsing kwamen met de autoriteiten ook nog eens op papier een trap na te geven.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > DDR           > De Propaganda

Levenshoofdstuk DDR


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà