Gebeurtenissen die levensbepalend bleken

De jeugd

Met broer in de teil in onze achtertuin aan de Sportlaan in Den Haag. Waarom ik hier een soort jurk lijk te dragen, is me een raadsel (ingekleurde foto)
  • Met broer in de teil in onze achtertuin aan de Sportlaan in Den Haag. Waarom ik hier een soort jurk lijk te dragen, is me een raadsel (ingekleurde foto)

Iedereen zal in zijn vroege jeugd leuke en minder leuke dingen hebben meegemaakt. Soms brengen die herinneringen een gevoel van veiligheid en warmte teweeg. Maar er zijn ook trauma’s die invloed bleken te hebben op mijn leven als volwassene.

Kleuterjuf

Eduard Bekker leestijd: ± 9 minuten

Dit verhaal speelt van 1959-1960 op kleuterschool ‘De Orchidee’: deel van een groot scholen-complex in de Haagse Bloemen-buurt. De kleuterschool is verhuisd naar de Hyacintweg. Het deel van het scholencomplex aan de Zonnebloem-straat en de Daal en Bergeselaan zijn in de jaren ’90 gesloopt voor woningbouw.

> Meer

‘Aanstellerij’

Eduard Bekker voorjaar 1961/mei 2021leestijd: ± 6 minuten

Lente 1961 – Ik ben 7 jaar oud. Ineens doet mijn linkeroog erge pijn. Heel erge pijn. Maar we moeten naar een oudoom. Hij is net weduwnaar geworden en is jarig. We gaan met de auto. Maar ik wil niet mee. Ik heb zo’n erge pijn. Ik gloei helemaal van de pijn. Maar ik moet toch mee.

> Meer

Het tramhuisje aan de Laan van Poot

Eduard Bekker 25 maart 2017leestijd: ± 2 minuten

Ooit – tot eind jaren ’60 stond er aan de Laan van Poot bij het einde van de Kwartellaan een wachthuisje. Dat stond daar niet voor niets: het was voor het trampersoneel van tramlijn 3, die daar ooit een eindpunt had

> Meer

De vakantiekolonie

Eduard Bekker Zomer 1963leestijd: ± 7 minuten

Het is de zomer van 1963. Mijn ouders liggen in de scheiding. Veel geld hebben we niet en de alimentatie houdt ook niet over. Op vakantie gaan we niet. Mijn moeder denkt mij toch een plezier te doen. Ze stuurt me in de zomer van 1963-’64 zes weken naar een vakantiekolonie aan de rand van de Veluwe, officieel ‘Kinderherstellingsoord’ geheten.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Familieverhalen         > Jeugdtrauma’s

Familieverhalen


Real Time Web Analytics
rss
De Blauwe Tram (1924-1961) die mij zo imponeerde als kind. Een dergelijk type wordt nu herbouwd.