Personen

Mensen die in mijn geheugen gegrift staan

Rob Fruithof 4 oktober 1951 - 25 augustus 2023

Eduard Bekker 25 augustusleestijd: ± 2 minuten

Ach. Jee. Mijn oude klasgenoot van 2c en 3c is overleden. De charmante tegenpool van mijn middelbare schooltijd op het Haagse Daltonlyceum aan de Aronskelkweg.

> Meer

Zupfgeigenhansel: folk van de verdrukten

Eduard Bekker zondag  5 maart 2023leestijd: ± 3 minuten

Soms realiseer ik me dat er mensen zijn die onbewust een stempel op mijn leven hebben gedrukt. Daartoe behoort het Duitse folkgezelschap ‘Zupfgeigenhansel’. Dit duo heeft haar naam ontleend aan ‘Der Zupfgeigenhansl’: en liedboek van de Wandervogel en de Duitse jeugdbeweging. Erich Schmeckenbecher en Thomas Fritz zongen in de 70er en begin 80er jaren vooral de liederen, die handelden over de uitgebuite arbeidersklasse, handwerker en soldaten die tegen heug en meug moesten dienen.

> Meer

De Everly’s waren kampioen smartlappen

Eduard Bekker zondag 22 augustus 2021leestijd: ± 2 minuten

In Nashville is zanger Don Everly (84) van The Everly Brothers overleden. Zijn broer Phil Everly was hem al in 2014 op 74-jarige leeftijd voorgegaan De twee waren in de jaren ’50 en ’60 bekend door hun zoete tweestemmigheid en hadden veel rock & roll hits. Maar ook hadden ze een stevig repertoire aan smartlappen.

> Meer

Joop Doderer en Mies Bouwman promoten autobanden

Eduard Bekker donderdag 10 juni 2021leestijd: ± 1 minuut

Onlangs weer eens opgeduikeld, een krakerig ‘floppy’ plaatje dat de diverse verhuis- en opruimwoedes heeft doorstaan: een opname waarin Joop Doderer en Mies Bouwman reclame maken voor Michelin X autobanden.

> Meer

Op een avond viel het woord ‘verzet’

Eduard Bekker zaterdag 13 februari 1993leestijd: ± 7 minuten

‘Weg met Hitler!’, stond er 50 jaar geleden, op 12 februari 1943 op de muren van de Münchense Universiteit met grote, witte letters te lezen. Tien dagen later kwam er een einde aan het leven van drie studenten, die de kern vormden van de verzetsgroep ‘Die Weiße Rose’. De 23-jarige Christoph Probst, de 21-jarige Sophie Scholl en haar broer Hans moesten hun geweten met de dood door de valbijl bekopen.

> Meer

Alleen monument getuigt van moedig Joods verzet in Sobibor

Eduard Bekker donderdag 14 oktober 1993leestijd: ± 4 minuten

Het was op 14 oktober 1943 dat het nazi-vernietigingskamp Sobibor van binnenuit door een opstand werd bevrijd. Na de opstand werd Sobibor zorgvuldig afgebroken. Alle documenten werden vernietigd. Deze gebeurtenis verdient een speciale plaats in de geschiedenis.

> Meer

De bevlogen docent Duits en meer

Eduard Bekker 9 januari 2012leestijd: ± 4 minuten

Joachim Berger overleden. Triest nieuws, dat mij via slechts één advertentie in de Volkskrant ter oge kwam. Ex-docent Duits op ‘mijn’ Utrechtse School voor de Journalistiek Joachim Berger is op 2de Kerstdag 2011 in Berlijn overleden. Woonde hij daar? Ik kom redelijk vaak in Berlijn en had hem graag nog een keer opgezocht.

> Meer

Piet de Borst - betrokken wereldburger

Eduard Bekker 21 mei 2013leestijd: ± 3 minuten

Het bericht bereikte mij vanochtend via een advertentie in de ADHC: Piet de Borst, de markante winkelier van de Grote Markt is op 17 mei overleden.

> Meer

Cowboy Gerard: de parlandoman van Veronica

Eduard Bekker 4 augustus 2015leestijd: ± 2 minuten

Gerard de Vries, op 11 juni 2015 kinderloos overleden, is 81 jaar geworden. Tijdens zijn bestaan als discjockey bij Veronica kende ik hem als ‘Cowboy Gerard’.

> Meer
Terug   > Home     > Archief       > Personen

Thema’s en producties


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà