Mijn geliefde tegenpool op het Dalton Lyceum

Rob Fruithof
4 oktober 1951 - 25 augustus 2023

De foto moet uit 1969 zijn. Genomen tijdens een voetbaldag op het sportterrein van Ockenburg. We staan er allebei op. Rob tweede van links achter, ik als derde van links voor met een voor mijn doen redelijk stoere pose.Dat Rob ook voetbalde is opvallend. Meestal gymde hij niet mee vanwege een kwetsbare rug.De wedstrijd werd overigens gestaakt wegens een tekort aan scheidsrechters.Verder is het bijzonder dat drie medeleerlingen op deze plaat leraar zijn geworden. Hans Beugel (links achter, gymnastiek) en Frank van Beek (tweede van links voor, Frans): beiden weer op de Dalton. Herman Gazendam (rechts achter) werd gymleraar op een school in Voorburg, als ik het goed heb.Tweede van rechts is Willem Drees. Kleinzoon van. Hij is een bekende wetenschapper geworden.
 • De foto moet uit 1969 zijn. Genomen tijdens een voetbaldag op het sportterrein van Ockenburg. We staan er allebei op. Rob tweede van links achter, ik als derde van links voor met een voor mijn doen redelijk stoere pose.
  Dat Rob ook voetbalde is opvallend. Meestal gymde hij niet mee vanwege een kwetsbare rug.
  De wedstrijd werd overigens gestaakt wegens een tekort aan scheidsrechters.
  Verder is het bijzonder dat drie medeleerlingen op deze plaat leraar zijn geworden. Hans Beugel (links achter, gymnastiek) en Frank van Beek (tweede van links voor, Frans): beiden weer op de Dalton. Herman Gazendam (rechts achter) werd gymleraar op een school in Voorburg, als ik het goed heb.
  Tweede van rechts is Willem Drees. Kleinzoon van. Hij is een bekende wetenschapper geworden.

Ach. Jee. Mijn oude klasgenoot van 2c en 3c is overleden. De charmante tegenpool van mijn middelbare schooltijd op het Haagse Daltonlyceum aan de Aronskelkweg.

25 augustus
door Eduard Bekker
R

ob Fruithof was mijn inderdaad  mijn tegenpool: niet alleen qua lengte,  maar ook qua lef en populariteit bij zijn klasgenoten. Hij zat aanvankelijk in 2b, maar omdat hij er daar als dubbele zittenblijver er een te dolle boel van maakte, moest hij worden overgeplaatst en dat werd 2c. Daar zaten de leerlingen allemaal 2 aan 2 naast elkaar. Maar we waren met een oneven aantal, dus ik zat alleen, omdat ik een vreemd, klein, onaanzienlijk en verlegen kereltje was, dat leefde in zijn eigen gedachtenwereld.

Hondsbrutaal

Dus Rob moest dus wel naast mij gaan zitten, want naast mij was dus de enige vrije plaats.
Een grotere tegenstelling dan tussen ons twee kon je dus niet bedenken. Hondsbrutaal was hij: vooral ook bij leraressen, die zich daar geen raad mee wisten.

Vriendinnetjes

Ik heb altijd vreselijk met hem gelachen en hij ook met mij. Het was een sympathieke kerel. In zijn agenda stond een lijstje met adressen van zijn vriendinnetjes. Overzichtelijk en in chronologische volgorde. Hoewel hij vooral bij de dames regelmatig de klas werd uitgestuurd, was hij bij de mannelijke docenten meer geliefd en omgekeerd. Vooral voor de heer Oskam (docent Nederlands) had hij een zwak. Docent Frans Jan Hupkes had zijn toneeltalent al opgemerkt. Meerdere keren had hij dan ook de hoofdrol in het Dalton-toneel. In die richting is hij dan ook verder gegaan. Vooral in grappige tv-reclames dook hij meestal op en vaak had hij een bijrol in diverse series.

Waku Waku

Zijn doorbraak was uiteindelijk met Waku Waku.
Nog vaak heb ik contact met hem gehad: vooral via Facebook. Aan het begin van het jaar nog. Als ik in de media iets over hem aantrof, mailde ik hem het knipsel toe, waar hij altijd heel blij mee was. De laatste keer was januari dit jaar.

Schok

Ik wist niet dat hij ziek was. Zijn dood komt als een schok: juist omdat hij zo’n levendig type was en ik zulke levendige en warme herinneringen aan hem heb.

Krantenknipsel uit het AD van 28 augustus
 • Krantenknipsel uit het AD van 28 augustus

Terug   > Home     > Archief       > Personen         > Rob Fruithof

Personen


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà