Prettige horeca met lokale gerechten

Riga: Dille, Jugendstil en restjes oostblok

Het in gotische stijl gebouwde Zwarthoofdenhuis in het oude stadscentrum is gebouwd in de 14de eeuw door de Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden in Riga. De gevel is naar het voorbeeld van Hollandse en Vlaamse gildenhuizen in maniëristische stijl gemaakt en rijk versierd. Het is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad.
  • Het in gotische stijl gebouwde Zwarthoofdenhuis in het oude stadscentrum is gebouwd in de 14de eeuw door de Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden in Riga. De gevel is naar het voorbeeld van Hollandse en Vlaamse gildenhuizen in maniëristische stijl gemaakt en rijk versierd. Het is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad.

Riga is de hoogstad van Letland, een van de Baltische staten. Het ligt tussen Litouwen en Estland. We waren al in Tallinn; de hoofdstad van Estland. Tallinn is compact met een middeleeuwse uitstraling. Riga is minder knus en groter. Het herbergt veel buitengewoon fraai gerestaureerde gebouwen in jugendstil. Buiten het centrum waan je je al gauw in het oude oostblok.

13- 17 oktober 2015
door Eduard Bekker | Foto’s: Eduard en Jonathan Bekker
Bij de tramhalte tegenover ons hotel. In de stad wonen bijna voor de helft Russen, die voor een groot deel het straatbeeld bepalen; de oude generatie duidelijk herkenbaar aan hun brede koppen, de jongeren aan hun vaak luidruchtige arrogantie.
  • Bij de tramhalte tegenover ons hotel. In de stad wonen bijna voor de helft Russen, die voor een groot deel het straatbeeld bepalen; de oude generatie duidelijk herkenbaar aan hun brede koppen, de jongeren aan hun vaak luidruchtige arrogantie.


O

p het eerste gezicht is Riga nog wat meer 'Oud Oostblok' dan Tallin, waar we vorig jaar waren. De Tatra-trams - de oostblok-pendant van de PCC-cars - zijn hier van een generatie ouder en rammelen als dollen. Opmerkelijks is dat ze net zoals de museumexplaren in San Francisco nog een trolley hebben: iets wat je verder in Europa alleen nog maar op museumlijnen tegen komt. Ook hun opvolger zie je hier rijden: eveneens met een trolley. Alleen de allernieuwste tramstellen hebben een modernere beugel.

Het hotel

Het asfalt is in een suboptimale staat en er zijn nog kinderkopjes tussen de tramrails. Het viersterrenhotel 'Bellevue' waar we slapen, daar is de verlichting van 'vue' kapot. Wij hebben de minder luxe kamers van dit viersterrenhotel: met krakende bedden en regelmatige uitval van het warme water.

Kiosken

Wat wel meteen opvalt is de aanwezigheid van een kiosk bij het hotel. Die is in het begin van de avond ook open, zodat we meteen tramkaartjes konden kopen. Een dergelijke service ontbeert Den Haag dus al jaren.

Wandelend door Riga

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 3 minuten

De binnenstad van Riga is overzichtelijk: je kunt hem op je gemak al wandelend doorkruisen.

> Meer

Riga – hoofdstad van de Art Nouveau

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 1 minuut

Riga kun je zonder meer de hoofdstad noemen van de Jugendstil noemen. Deze bouwstijl – ook wel Art Nouveau genoemd – kom je werkelijk overal tegen.

> Meer

Riga: hout vs Jugendstil

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 1 minuut

Tot voor de Tweede Wereldoorlog werd er veel in hout gebouwd: niet iedereen kon zich dus Jugendstil huizen veroorloven. Bijna alle houten huizen die we hebben gezien waren in vervallen staat. Maar er schijnt aan gewerkt te worden...

> Meer

Riga: oostblok-sfeer

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 1 minuut

Mijn zoon heeft de tijd van voor de Wende niet gekend, maar hier in dit stukje Riga ten zuiden van het station, bij de markt, kan hij een aardige indruk krijgen hoe het overal was.

> Meer

Alles te koop in en rond de giga-markt.

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 1 minuut

De Markt in Riga is echt giga, om het eens rijmelend te zeggen. Den Haag noemt de Herman Costerstraat de grootste markt van Europa, maar dan moeten ze toch echt eens hier kijken.

> Meer

Riga per openbaar vervoer

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 2 minuten

Ons hotel bevond zich op de oever tegenover het oude centrum. Maar vlakbij een kiosk en een tramhalte. In de kiosk kun je een ov-kaart voor drie dagen krijgen voor slechts tien euro. Daar hebben we grif gebruik van gemaakt.

> Meer

Eten in stijl: van middeleeuws tot jugendstil tot trendy

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 1 minuut

Eten in Riga is een betaalbare belevenis. Je vindt er trendy restaurants met haute cuisine (waardoor je na een lege portemonnee met honger naar huis gaat) en stevige middeleeuwse kost in dito omgeving. Aan kruiden wordt niet veel gedaan. Maar dille wordt wel kwistig gebruikt.

> Meer

Riga bij avond

Eduard Bekker 13- 17 oktober 2015leestijd: ± 1 minuut

Na een voedzame maaltijd is het prettig dwalen door de oude binnenstad van Riga.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > De Baltische staten           > Riga

Een rondje Balticum


Real Time Web Analytics
rss
Vanuit dit station werden duizenden Letten in 1941 na de Russische inval weggevoerd naar Siberië.