Dwalend door het werelderfgoed

Heuvels, straten en steegjes

Van het Gediminas Kasteel staat alleen de toren (stevig herbouwd) overeind. Op de achtergrond een andere toren: de televisietoren, die de Litouwers in hun strijd voor onafhankelijkheid  in 1991 probeerden af te schermen tegen de Russen, met op 13 januari 1991 14 doden tot gevolg.
  • Van het Gediminas Kasteel staat alleen de toren (stevig herbouwd) overeind. Op de achtergrond een andere toren: de televisietoren, die de Litouwers in hun strijd voor onafhankelijkheid in 1991 probeerden af te schermen tegen de Russen, met op 13 januari 1991 14 doden tot gevolg.

Door de binnenstad van Litouwen kun je uren lang dwalen langs de barokke gevels en knusse steegjes. Dat deden we dan ook.

17 – 21 februari 2016
door Eduard Bekker
Foto’s: Jonathan en Eduard Bekker

I

n tegenstelling tot Tallin is de binnenstad vrijwel geheel vlak. Maar aan de rand liggen twee heuvels die een fraai uitzicht bieden. Op één van de heuvels tref je de ruïne van het Gedimas Kasteel, waarvan de toren is herbouwd. Daar tegenover, aan de andere oever van de Vilnia – de bescheiden rivier waarnaar Vilnius is genoemd – vind je een andere heuvel: de heuvel van de drie kruisen.

Legende

De oorspronkelijk kruisen zijn in 1916 gebouwd naar aanleiding van een legende, maar door de Russen in 1950 verwoest. In 1989 is er een nieuw monument verrezen, dat naar mijn gevoel ook de het geslaagde streven naar onhankelijkheid verwoordt.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > De Baltische staten           > Vilnius             > Dwalen door de stad

Dwalend door en rond Vilnius


Real Time Web Analytics
rss
Blik op de binnenstad van Vilnius vanaf de Gediminas Heuvel.