Jaarwisseling 2021-2022 in Ruhpolding, Beieren

Restaurant, kabelbaan, winkel: alles open

30 december 2021 - 6 januari 2022
door Eduard Bekker

N

ou ja.. gewoon... Wel word je geacht in café’s, bij de Glüwein-standjes, in de restaurants en de niet noodzakelijke winkels behalve een mondkapje te dragen (en dan nog het FFP2-type, het meest beschermende exemplaar en dus nauwelijks in Nederland te koop) óók je QR-code te laten zien. Getest of 2x geprikt is doorgaans voldoende. Bij zoonlief gaf dat nogal eens verwarring door zijn janssen-vaccin: hij kon dus geen tweede prik tonen. Gelukkig kwam hij toch nog overal in na enige uitleg.

Nog zo’n typische vullende lekkernij uit Ruhpolding: de Windbeutel bij de
  • Nog zo’n typische vullende lekkernij uit Ruhpolding: de Windbeutel bij de Windbeutelgräfin

Musea bleken lastiger:om die in te kunnen moet je ook een derde prik kunnen aantonen. Dat was mij gelukt, omdat ik een prik wist mee te pikken bij het bezoek aan mijn broer in het verpleeghuis, waar op 7 december net werd gevaccineerd. Mijn vrouw en zoon waren minder fortuinlijk.
Geen museumbezoek, dus, maar er bleef genoeg te doen.

Hier wel, in Nederland niet

Dan vraag je je af waarom hier vrijwel alles kan, maar de politiek in Nederland zo strak vasthoudt aan een vrijwel totale lockdown: uitgerekend tijdens de feestdagen, die ondernemers juist vaak zo nodig hebben om zwarte cijfers te genereren.

Zicht vanaf de Hochfelln (1.674m)
  • Zicht vanaf de Hochfelln (1.674m)

Naar mijn gevoel komt dit omdat men in Duitsland zich veel meer aan de regels houdt: overal in de horeca wordt gecheckt op je QR-code en vaak zelfs ook op je legitimatie. Dat geldt ook voor de niet-noodzakelijke winkels. Eerlijkheidshalve moet ik toch melden dat we een keer zonder controle heerlijk in een restaurant hebben gegeten. Dat kan per ongeluk zijn gebeurd.
Ook geldt hier dat je serieuze maskers moet dragen: de FFP2-exemplaren. Soms word je er op aangesproken als je een ‘gewoon’ medisch masker draagt, al zal je niet gauw de toegang worden geweigerd.
Nu heeft mijn zoon vanuit zijn studieuitwisseling in Zuid-Korea een flink aantal mondmasker meegenomen en ook zijn correspondentievrienden stuurde een partijtje na. Ze schijnen minsters even goed te zijn als de FFP2-maskers en heel compact op te vouwen, dus we konden in Duitsland ook prima vooruit.

Hier nog wat impressies:

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Vrouw en zoon in de stoeltjeslift naar de Unternberg
  • Vrouw en zoon in de stoeltjeslif...
Blik op Ruhpolding vanaf de Unternberg
  • Blik op Ruhpolding vanaf de Unte...
Bij een verlaten hut op de Rauschberg
  • Bij een verlaten hut op de Rausc...

 

Terug   > Home >Thema’s     > Reizen       > Duitsland         > Beieren

Duitsland


Real Time Web Analytics
rss
Blik op Oostenrijk vanaf de Unternberg