Museum van de 2de Wereldoorlog bekijkt het van meer kanten

Dwalen door het verhaal van de Tweede Wereldoorlog

Een nagebouwd stuk straat, zoals het er overal in Gdańsk na de Tweede Wereldoorlog uitzag.
  • Een nagebouwd stuk straat, zoals het er overal in Gdańsk na de Tweede Wereldoorlog uitzag.

Het grootse Museum van de Tweede Wereldoorlog is begin 2017 in Gdańsk geopend. En wel precies op de plek waar die in 1939 begon: met de aanval op een Pools munitiedepot op de Westerplatte.

28 - 31 januari 2018
door Eduard Bekker

J

e kunt voor een bezoek rustig een hele dag - wat zeg ik - een hele week uittrekken. Aan de oorlog en wat er aan vooraf ging wordt in tekst, foto’s, voorwerpen en zelfs geheel nagebouwde locaties aandacht besteed. Overal zijn video’s te bekijken met ooggetuigeverslagen, impressies en interviews.

Neutraal

Opmerkelijk is de neutraliteit van de opstelling. De huidige conservatief-nationalistische regering wilde eigenlijk veel meer invloed op de inhoud uitoefenen en het accent verschuiven naar de Poolse heldendaden. Ik heb de indruk dat dat gelukkig niet is gelukt.

Communisme

Wel wordt één aspect veel meer belicht dat wij het westen gewend zijn. In 1939 werd Polen niet alleen door de Duitsers bezet en geterroriseerd: de Russen eigenden zich ook de andere helft toe en ook niet bepaald met zachte hand. Na de oorlog werd in heel Polen onder Russische bezetting een communistisch bewind ingevoerd, dat pas in 1989 overging in een democratie. Er wordt hier duidelijk belicht dat voor de Polen toen pas echt sprake was van vrijheid en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog pas echt konden worden verwerkt.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Gdańsk (Danzig)           > Museum v.d. 2de wereldoorlog

Gdańsk: onverwacht fraaie stad


Real Time Web Analytics
rss
Veel in en rond de binnenstad van Gdańsk is al opgeknapt, maar het werk gaat nog steeds door.