Een ander beeld

San Francisco straalt vooral nostalgie uit

We gaan blind op Google Maps via de Ellis Street naar ons hotel. Blijkt niet voor herhaling vatbaar.
  • We gaan blind op Google Maps via de Ellis Street naar ons hotel. Blijkt niet voor herhaling vatbaar.

San Francisco wijkt sterk af van de andere steden die we tot dusver hebben bezocht en straalt een zekere nostalgie uit. Van victoriaanse poppenhuizen op schaal 1:1 tot de Flower Power tijd.

Van 23 - 27 juni 2015
door Eduard Bekker

J

e treft er rijkelijk gedecoreerde en vol variatie beschilderde huizen aan en overal bovengrondse bedrading. Dat laatste houdt verband met aardbevingen: eventuele schade aan de verbindingen is dat sneller te herstellen. En trams kom je ook tegen: een museumlijn met vrijwel uitsluitend PCC-stellen en uiteraard de vermaarde kabeltram met drie lijnen.

Randfiguren

We pakken vanuit onze bustransfer uit Emmeryville de kortste route volgens Google Maps. Dat is eigenlijk niet zo handig. Ellis Street blijkt in het eerste stuk een soort lokale variant van de Zeedijk in de vroege tachtiger jaren. Overal verlopen types in alle kleuren van de regenboog. Daar moeten we op het smalle trottoir met onze rolkoffers steeds omheen slalommen.
Opmerkelijk genoeg hebben we ons geen moment bedreigd gevoeld. Wel erg ongemakkelijk.

Overigens: zwervers, ja. Je komt ze voortdurend tegen. En het hoeven helemaal geen randfiguren te zijn. Soms gewoon mensen die hun baan kwijt zijn. Of gescheiden. Nee, je kunt in de VS soms echt heel ongelukkig terecht komen

Architectuur van San Francisco

Eduard Bekker Van 23 – 27 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

Wat je in San Francisco meteen opvalt zijn behalve de hellende straten de opmerkelijke architectuur. Die zijn we nog nergens zo tegen gekomen. Veel kleurig beschilderd houtwerk. Uitbundig gedecoreerde erkers, ronde hoektorentjes. Je kunt het zo gek nog niet bedenken. San Francisco straalt daardoor een heel andere karakter uit dan de steden die we tot dusver hebben bezocht.

> Meer

De ‘Cable Car’: trams aan de ketting

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 2 minuten

Het zijn de trams die je doen denken aan de oude slapstickfilms: de kabeltrams van San Francisco. Je kunt wel stellen dat die attractie nummer één zijn.

> Meer

Museumtramlijnen in reguliere dienst

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 2 minuten

In de tachtiger jaren was het kabeltramnetje met haar materieel aan een grote opknapbeurt toe en moest het stil worden gelegd. Om de toeristen niet helemaal teleur te stellen is toen een museumlijn opgericht. Die loopt met een boog van Fisherman’s Warf ook naar de Market Street; de hoofdader van de oude binnenstad. Het blijft een succes.

> Meer

De trolleybus van San Francisco

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

Niet alleen valt San Francisco op door haar opmerkelijke architectuur, de kabeltrams en PCC-cars in actieve dienst, maar hier heeft ook de trolleybus zich weten te handhaven.

> Meer

Een blik op de stad

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

Door haar heuvelachtigheid biedt San Francisco een opmerkelijke aanblik. Zo doemen op allerlei plaatsen fraaie vergezichten op. Naast wat je op straat zoals tegenkomt zie je regelmatige de zee opduiken aan het einde van de straat.

> Meer

Winkelen en meer

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 2 minuten

San Francisco biedt natuurlijk een keur aan winkels en horeca, waar we door de tamelijk korte duur van ons verblijf helaas maar een deel van konden meepikken.

> Meer

Banjeren langs het water

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

Als je uit de kabeltram stapt en je naar de Fisherman’s Warf begeeft kom midden tussen de restaurants voor toeristen. Iets verder lopen en je kunt de avondstemming langs het water opsnuiven.

> Meer

Het Golden Gate Park

Eduard Bekker 25 juni 2015leestijd: ± 2 minuten

Het Golden Gate Park van San Francisco is te vergelijken met het Central Park. Het lijkt echter wat gevariëerder, meer ‘bossig’ en het oppervlak is ook wat groter.

> Meer

De Golden Gate Brug

Eduard Bekker 26 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

De Golden Gate Brug is een imposant bouwwerk. Dat besef je wel als je er op staat.

> Meer

Dieren kijken

Eduard Bekker 25 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

San Francisco is een gevarieerde stad met relatief veel groen. Vooral in het Golden Gate Park kwamen we veel dieren tegen.

> Meer

Wat we zoal onderweg tegenkomen

Eduard Bekker Van 23 - 27 juni 2015leestijd: ± 1 minuut

Wat over is geschoten van eerdere impressies heb ik hier verzameld. We hebben ov-kaarten. Toch hebben we ook veel rondgebanjerd. Dan zie je veel meer.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Dwars door de VS           > San Francisco

Treinend door de VS


Real Time Web Analytics
rss
Een vertrouwd straatbeeld. Toeristen, op aanwijzing van het personeel (!!!) hangend aan de cable car.