Bezoek aan de Houtrustschool

Mijn vader heeft ondanks zijn gevangenschap altijd gematigd geoordeeld over de Duitsers. Dit maakt hij bij zijn bezoek aan de Houtrustschool ook duidelijk.
  • Mijn vader heeft ondanks zijn gevangenschap altijd gematigd geoordeeld over de Duitsers. Dit maakt hij bij zijn bezoek aan de Houtrustschool ook duidelijk.

Mijn vader’s gezondheid liet in 2005 niet veel meer toe, maar gelukkig was ik blij, dat hij nog zijn verhaal kon vertellen over zijn gevangenschap in Duitsland tijdens de bezetting 40-45. Hij was betrapt op het bezit van een radio.


O

ndanks zijn Duitse gevangenschap heeft hij geen haat ontwikkeld tegen Duitsers. Hij merkte dat de doorsnee Duitser niet afweek van de gewone Nederlander en heeft het Nederlandse zwartwit denken nooit willen begrijpen.
Dit legde hij uit aan kinderen van groep 7 van de Haagse Houtrustschool en dat was niet voor niets.
Mijn zoon zat daar namelijk op en tijdens de Europese wereldkampioenschappen voetbal was het gegarandeerd weer raak: “Jij bent zeker weer voor die rotmoffen”, krijgt hij dan weer te horen, want hij is Duits én Nederlands.

Ook op de middelbare scholen zijn Duits-Nederlandse kinderen nogal eens de klos. Als ze bijvoorbeeld bij tekenles mekaar moeten tekenen worden ze nog regelmatig afgebeeld, met hitlergroet en hakenkruisembleem om de mouwen.

We hopen dat de genuanceerde visie van mijn vader er toe bijdraagt, dat dergelijke grove vooroordelen verdwijnen.

Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > WO II en Bezetting           > Ouders             > Vader               > Schoolbezoek

Nederland bestond niet alleen
uit verzetshelden en NSB’ers


Real Time Web Analytics
rss
Een heel stuk Bomenbuurt tussen Hanenburglaan en Sportlaan dat verdween voor de tankgracht.