Roaming: uitkijken wat je downloadt

Een AD voor 250 euro

Roaming: het blijft oppassen geblazen - ook in de EU. Een volledige doordeweekse krant is al gauw een 100 mb!
  • Roaming: het blijft oppassen geblazen - ook in de EU. Een volledige doordeweekse krant is al gauw een 100 mb!

Je wordt er zo vaak voor gewaarschuwd: kijk uit met mobiel internet in het buitenland; het zogeheten ‘roaming’. En toch nog ging ik behoorlijk de mist in.

vrijdag 2 januari 2015

A

ls Ziggomobiel gebruiker krijg ik regelmatig een nieuwsbrief. Daarin toont Ziggo dat roaming je niet de kop hoeft te kosten in de landen die bij de EU horen. De kosten zijn dan 24 cent per mb en dan zit je rond de euro aan kosten.
Is te overleven.

Google Maps

En ik moet zeggen dat we in een tamelijk afgelegen wandelgebied als de dikbesneeuwde Wutachslucht toch wel blij waren, dat we even naar Google Maps konden omswitchen om te kijken waar we nou precies zaten. Ergo: waar we precies het parcours weer moesten verlaten om weer behouden in onze vakantiewoning te belanden.

Basel

De goedkoopste manier om weer thuis in Nederland te geraken vanuit het zuidelijke Zwarte Woud blijkt vliegen vanuit Basel. Op het vliegveld wil ik graag even het AD downloaden voor op de terugvlucht. Voor de WiFi verschijnt een onmogelijk Franstalig menu en ook voor FreeWiFi moet ik betalen.

Oeps

Ik besluit die paar mb voor een krant dan maar gewoon via roaming op te halen. Dat gaat vrij vlot. Ik spiek even bij mijn verbruik en dan slaat de schrik me om het hart, want:

Kortom: aan het eind van de maand zal ik worden aangeslagen voor € 250,– bovenop mijn normale maandabonnement. Vrees ik.

Het vliegveld van Basel blijkt zich op Frans grondgebied te bevinden.
  • Het vliegveld van Basel blijkt zich op Frans grondgebied te bevinden.

Sisser

Achteraf blijk ik toch nog geluk te hebben: een blik op de kaart wijst uit dat het vliegveld van Basel in Frankrijk ligt. Met de bus vanaf het station zijn we dus ongemerkt de grens gepasseerd. Het verbaasde me al dat het vliegveldpersoneel en de horeca- en winkeldames je als eerste in vloeiend Frans aanspraken. Dus dan is de roaming toch binnen de Eurozone.

Om helemaal zeker te zijn van mijn zaak, bel ik Ziggo zelf maar eens op. De jongen aan de telefoon verzekert mij dat zelfs in Zwitserland bij hen het EU-tarief voor roaming geldt.
Hoe dan ook: ik hoef ‘slechts’ 24 euro te dokken voor deze uitglijder. Overigens toch nog een bedrag waar mijn schoonmoeder in de voormalige DDR twee weken van rond moet zien te komen.
Hoewel niet dramatisch blijft dat dus veel te veel voor een krant en enig geduld betrachten tot je een WiFi-contact vindt kan dus geen kwaad.

Maar kijk dus goed uit als je buiten de EU bent en niet weet wat de roamingkosten ter plaatse bedragen. Die lopen op tot soms wel 8 euro per mb!
Dan wordt een krant van 100 mb bepaald een drama van 800 euro! En dan hebben we het nog maar niet over de zaterdageditie, die tot 3x zo groot kan zijn ...

Terug   > Home     > Weblog       > 2014         > Roaming

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023