Prima voor contacten en het delen van hobby’s

Facebook kun je ook normaal gebruiken

Demonstrerend voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Heeft Facebook soms een ‘Catalanista’ van me gemaakt?
  • Demonstrerend voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Heeft Facebook soms een ‘Catalanista’ van me gemaakt?

Facebook doet op dit moment veel stof opwaaien: het zou vooral gebruikt worden door duistere beïnvloeders om mensen wat hun opinie betreft een bepaalde al dan niet politieke richting op te sturen. Raar dat ik daar nooit wat van heb gemerkt.

zondag 25 maart 2018
door Eduard Bekker

N

u sta ik bekend als iemand die niet makkelijk is te beïnvloeden. Een hypnotiseur die bij een sessie iedereen letterlijk plat kreeg, bereikte bij mij helemaal niets, waar hij helemaal niet blij mee was.

Een dame bleek minder gecharmeerd te zijn van plaatsing op een YouTube-filmpje. Overigens zeer onscherp opgenomen, zodat niemand er herkenbaar op staat.
  • Een dame bleek minder gecharmeerd te zijn van plaatsing op een YouTube-filmpje. Overigens zeer onscherp opgenomen, zodat niemand er herkenbaar op staat.

Overreactie

Hoe ben ik eigenlijk in Facebook beland? Ik weet het eigenlijk niet meer. Waarschijnlijk had ik het rond 2010 nodig om een filmpje te kunnen zien, of een foto, of een evenement. Blijkbaar heb ik me toen aangemeld, maar verder deed ik er niets mee.
Tot ik ineens volgende bericht kreeg (zie screendump). Er moet meer achter deze overreactie hebben gezeten, want de anderen op het filmpje vonden het videootje juist wel leuk. Het geheel nog eens doorkijkend, vermoed ik dat deze vrouw zichzelf er niet voordelig vond op staan.

Een advies bij klachten dus: hoe onredelijk ook, ga dan niet in de tegenaanval, maar probeer achter de echte reden te komen.

Maar sindsdien begrijp ik dat je Facebook dus kunt gebruiken om te kunnen communiceren: zelfs als je mekaars mailadressen of telefoonnummers niet kent: de Messenger - een optie die ik met succes gebruik.

Trekharmonica

Maar ook in de publieke postings op Facebook ben ik me meer gaan verdiepen. Met als resultaat het oprichten van een trekharmonicagroep en veel connecties met Catalanen - al dan niet in de Nederland of op muziekgebied.
Al met al heb ik vrijwel alleen maar plezier dit medium beleefd en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen - al zullen dat nooit ‘echte’ vrienden worden. Het is wel een slokop qua tijd. Dat dan weer wel.

Beïnvloeding

Heb ik dan niets van de beïnvloeding gemerkt waar dan zoveel over wordt geschreven? Ja, misschien. Maar ik ben te eigenwijs om me daarin te laten meeslepen.
Zo bleken sommigen van mijn connecties te geloven in diverse complotten, zodat ik in een wat duistere groep werd geïntroduceerd. Het betrof dan vooral gelovers in zogenaamde chemtrails: wolken van een zekere substantie, die worden uitgestoten door vliegtuigen om de bevolking koest te houden, wat dan bij deze mensen van ‘The Dutch Resistance’ blijkbaar toch niet lukt.

Jodenhaat en DENK

Je belandt dan ook op andere complottheorieën. Die over de macht van de joden is de meest standvastige: die (m.n. de Rothschilds, maar daar hoef je niet per sé voor naar Facebook).
Wat ik wel op Facebook aantrof was een volgende draad naar aanleiding van het Trap-er-niet-in filmpje van de Turkse politieke partij DENK.

Ha, eindelijk een politieke partij die de joden gaat aanpakken was de teneur bij deze complotdenkers. Verbazend, want hoe ik het filmpje ook bekijk: ik zie er geen jodenhaat om anti-joodse complottheorieën in. Maar uiteindelijk kwam de aap uit de mouw: de media, dat zíjn volgens deze paranoïdisten gewoon de joden, want ‘die hebben de media natuurlijk in handen’. Ik heb het hier dus over Nederlandse, autochtone complotdenkers, even voor de duidelijkheid.

Platte aarde

Van de betreffende groep maak ik overigens ook geen deel meer uit. Honend plaatste ik daar mijn eerste opmerking: of ‘men’ ook geloofde in de ‘platte aarde’. Hieruit voerde zo’n venijnige rel tussen voor- en tegenstanders van de platte aarde theorie uit voort, dat ik uit de groep werd verbannen. Tot mijn grote opluchting, eigenlijk. Het is jammer dat ik hiervan geen screendumps heb gemaakt.

Socialistische Partij

Dat geldt ook voor een groep van SP-aanhangers, waar ik me een tijdje bij had aangesloten. Daar ontspon zich de discussie over Wilders. Die moest namelijk dood worden geschoten, vonden de bezoekers van dat moment. Daar sprak ik me tegen uit met als gevolg dat ik al die lui over me heen kreeg, die me verweten een vriendje van Wilders te zijn. Via flauwe opmerkingen werd uiteindelijk ook gespeculeerd dat ik misschien joods zou zijn. Reden voor mij om meteen met deze groep te kappen.
Dit schrijf ik niet omdat ik de SP zo graag in een kwaad daglicht wil stellen: ik heb zelfs recent nog op Lilian Marijnissen gestemd wegens haar inzet voor de zorg. Ik baal er natuurlijk wel van, dat ik tussen mensen in mijn tamelijk linkse nest zoveel meningen aantref, die me ongelooflijk tegen de borst stuiten: over geweld, opmerkelijk veel begrip voor IS en de al dan niet latente jodenhaat.

Beïnvloeding werkt bij mij in elk geval althans niet. Als je je eigen koers blijft varen kun je Facebook nog steeds gebruiken als een prima medium om berichten uit te wisselen en je hobby te delen met vele anderen. Ik heb het als erg verrijkend ervaren. En last but not least: ik krijg veel leuke reacties op mijn postings en maak dus ook andere mensen blij.

Terug   > Home     > Weblog       > Artikelen uit 2018         > Over Facebook

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023