De nieuwe raadsopstelling. Het inspreekgestoelte (rechts) is zo geplaatst, dat je weliswaar met je gezicht richting Raad staat, maar met je rug naar de tribune.
  • De nieuwe raadsopstelling. Het inspreekgestoelte (rechts) is zo geplaatst, dat je weliswaar met je gezicht richting Raad staat, maar met je rug naar de tribune.

Steekpartij Johanna Westerdijkplein toont het keihard aan

Psychische zorg voor acute patiënten stelt niet veel meer voor

donderdag 17 mei 2018
door Eduard Bekker

P

as in de middag van 17 mei kwam het mij ter ore dat er om 5 uur al een debat zou zijn in de Haagse Raad over het steekincident. Dat betekende dat ik geen tijd meer had om op papier een betoog te schrijven. Daarom krabte ik wat steekwoorden op een memo-velletje en deed mijn tekst uit het hoofd. Dat is natuurlijk ook beter - als je dat kunt - omdat je dan beter kunt articuleren en de mensen tegen wie je spreekt ook goed kunt aankijken.

Facebook

Tot mijn verassing heb ik op Facebook veel bijval gekregen - ook van mensen die normaliter niet zo snel reageren op een posting van mij (klik op ‘Opmerkingen’ om die reacties te zien). Het nam elke twijfel bij me weg dat ik me niet helder genoeg zou hebben uitgedrukt.

Knipsel uit de Volkskrant van vrijdag 19 april 2019. Uit het hart gegrepen.
  • Knipsel uit de Volkskrant van vrijdag 19 april 2019. Uit het hart gegrepen.

Pijnlijk

Ik vond echter het manco aan reacties tijdens en na de raadsvergadering heel pijnlijk. Het was niet zomaar een betoog, maar tevens een heel persoonlijk verhaal, waar ik me behoorlijk kwetsbaar heb opgesteld.
Ik heb al vaker geschreven over de zorg vanuit persoonlijke ervaringen. Het gebrek aan reacties viel me tegen.

Familie

En dat terwijl de psychische zorg steen voor steen is afgebroken en zware patiënten hun dagopvang slijten in openbare gebouwen en op straat. En het eerste en belangrijkste element in de zorg – contact met de familie – wordt nagelaten. Behalve als de was moet worden gedaan. Ja, dan weten ze de familie ineens wel te vinden...

Reacties raadsleden en Pauline Krikke

Ik kon het niet nalaten om alle raadsleden, wethouders + onze burgermoeder persoonlijk te mailen om mijn onvrede te uiten. Gelukkig zijn daar veel reacties op gekomen. En die waren allen positief. Velen bleken wel degelijk te hebben geluisterd. Dat geeft de burger moed.
Bovendien kwam ik bij toeval onze burgermoeder onlangs tegen op station Den Haag Centraal - met rolkoffertje (Ja, ik reis graag met het ov, want dan spreek je nog eens iemand. Klopt). Ze was heel vriendelijk en vond het ook erg moedig dat ik me zo kwetsbaar heb durven opstellen. Ik hoop dat dit nijpende zorg probleem toch de aandacht krijgt die het verdient.

Terug   > Home     > Weblog       > 2018         > Steekpartij achter HS

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023