En zo ziet het er uit als je aan de oostkant komt aangevaren.
  • En zo ziet het er uit als je aan de oostkant komt aangevaren.
Foto: Eduard Bekker

Jaren ’70 blunder weer rechtgezet

Het water is weer terug in Utrecht

De bomen langs de Oudegracht zijn sinds mijn vertrek uit Utrecht tot volle wasdom gekomen.
  • De bomen langs de Oudegracht zijn sinds mijn vertrek uit Utrecht tot volle wasdom gekomen.
Foto: Jonathan Bekker

Ha, de Utrechtse singel gaat nu weer helemaal rond. Meteen een tweepersoons kano gehuurd om samen met mijn zoon dit nog wat intensiever te gaan beleven. We hebben een kleine ronde gevaren onder Hoog Catharijne door.

15 september 2020
door Eduard Bekker

T

ussen het voorjaar van 1977 en halverwege 1989 heb ik in Utrecht mogen vertoeven. Sinds die tijd is er heel veel veranderd. Vooral de horeca en het aantal terrassen is enorm geëxplodeerd. De bordelen van de Hardebollenstraat zijn alweer een tijd weg (ik woonde daar om de hoek in het voormalig arbeidsbureau aan de Breedstraat).

De rondvaartboot ligt op haar vertrouwde plek, net achter de brug van de Lange Viestraat. Die rondvaart is nu natuurlijk ook weer lucratiever geworden.
  • De rondvaartboot ligt op haar vertrouwde plek, net achter de brug van de Lange Viestraat. Die rondvaart is nu natuurlijk ook weer lucratiever geworden.
Foto: Jonathan Bekker

Links

Het gemeentebestuur is links. Dat heeft soms verrassende voordelen. Waarschijnlijk is het daaraan te danken, dat een blunder uit de jaren ’70 recht is gezet. Toen besloot het gemeentebestuur een deel van de singel te dempen om plaats te maken voor asfalt. Resultaat: een brede weg die nergens op aansloot, want het aanvankelijk plan om de hele singel te asfalteren haalde zelfs in die tijd al bakzeil.

Moed

Maar een oude situatie terug brengen vereist moed. Het ging om een heel lang stuk singel. Het opengooien van enkele tientallen meters Noordwal in Den Haag is in vergelijking daarmee maar een lachtertje.

En nu is het een aparte gewaarwording om te kanoën waar tot een paar jaar terug de auto’s zich een weg baanden over het asfalt. Zoon en ik hebben een bescheiden rondje gemaakt, maar zo hebben we het nieuwe met het mooiste (de Oudegracht) kunnen combineren.

Terug   > Home     > Weblog       > 2020         > Met de kano door Utrecht

Weblog 2020


Real Time Web Analytics
rss
Door de Utrechtse grachten – oud en ‘nieuw’ is het prettig peddelen. (foto: Jonathan Bekker)