‘Plakplaatje’ op de muur in het ‘verre’ Vrederust

Muurschilderij Rubens geprint
volgens nieuw procedé

Het resultaat: een exacte kopie van het schilderij ‘Oude vrouw en jongen met kaarsen’ van Peter Paul Rubens op de muur van een flat in de Haagse wijk Vrederust.
  • Het resultaat: een exacte kopie van het schilderij ‘Oude vrouw en jongen met kaarsen’ van Peter Paul Rubens op de muur van een flat in de Haagse wijk Vrederust.

Het Mauritshuis bestaat 200 jaar. Het Haagse museum viert dit onder andere met ‘De Mauritshuis Murals’: vijf muurschilderingen in verschillende wijken van Den Haag. Street artists uit binnen – en buitenland laten zich inspireren door de collectie van het museum en vertalen deze naar een nieuw kunstwerk. Niet alleen bekende namen uit de Street Art wereld, maar ook aanstormend talent. Op deze manier maakt Den Haag op een heel nieuwe manier kennis met de collectie van het Mauritshuis. Het museum werkt voor dit project samen met The Hague Street Art (THSA).

donderdag 30 juni 2022
door Eduard Bekker

S

treet Art kunstenaar Julien de Casabianca uit Parijs heeft deze muur voor zijn rekening genomen. Zijn muurschildering van 75m2 is onthuld op vrijdag 29 juli.

Julien heeft zich laten inspireren door het schilderij ‘Oude vrouw en jongen met kaarsen’ (1616-1617) van Peter Paul Rubens. Op het schilderij staart een oude vrouw voor zich uit en tempert met haar hand het kaarslicht, terwijl de jongen achter haar zijn kaars bijhoudt om hem aan te steken. Rubens liet zich inspireren door Caravaggio en zijn de spannende lichteffecten. Julien over zijn keuze en ontwerp: ''De schoonheid van oude mensen wordt bijna nooit afgebeeld in straatkunst, ook niet in de openbare ruimte, in welke vorm dan ook. Dit kunstwerk kan een eerbetoon zijn aan de universele waarden van familie.''

Samen met de bewoners in de wijk is de muurschildering van Julien de Casabianca tegenover de Shalomkerk aan de Vrederustlaan in Vrederust feestelijk onthuld.

‘Plakplaatje’

Julien de Casabianca, maker van het kunstwerk gebruikt een zg. ‘paste-up’ techniek, hierbij print je een afbeelding op een groot formaat papier en plakt die op de muur. Het lijkt een beetje op de plakplaatjes die je ooit bij het ‘Snoepje van de Week’ bij De Gruyter kon krijgen: op papier of op je huid leggen, nat maken, vrijven, lostrekken en voilà.
Maar nu dus wat groter. En uiterste nauwkeurigheid is vereist, want dit valt niet over te doen. Je krijgt zo dus een perfecte kopie van het originele schilderij op de muur. Door een zelf ontwikkelde coating blijft de muurschildering ook langer mooi.

Gespiegeld

Eén ding valt wel erg op: de afbeelding is gespiegeld. Fout bij het ontwerpen van het plakplaatje, dat net als een stempel gespiegeld moet zijn voor een kloppende afdruk? Of bewust, zodat de grootste figuur gecentreerd op de wand van de flat verschijnt? Als we even een blik op het origineel hadden geworpen bij het bezoek aan de onthulling, zou dat zeker zijn opgevallen en hadden we het de meester zelf kunnen vragen.

Het Mauritshuis Murals project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden, Stichting Droom en Daad en woningcorporatie Staedion.

En hier is het aangebracht.
  • En hier is het aangebracht.

Terug   > Home     > Weblog       > 2022         > Muurprint Rubens Vrederust

Weblog 2022


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023