RT-presentator: we moeten ze verdrinken

Houden de Russen nog wel van kinderen?

RT-presentator is wel duidelijk hoe hij over kinderen denkt als ze zich Oekraïner noemen: Oekraïense kinderen moeten verdronken worden
  • RT-presentator is wel duidelijk hoe hij over kinderen denkt als ze zich Oekraïner noemen: Oekraïense kinderen moeten verdronken worden

1945. Russische soldaten arriveren in een klein Brandenburgs dorpje. Bij de boerderij achter in het dorp zien ze de eigenaar. Ze slepen hem naar buiten en zetten hem tegen de muur om hem dood te schieten. Dan komen zijn jonge kinderen om de soldaten heen staan. Alsjeblieft, alsjeblieft, maak onze pappie niet dood, smeken ze. We houden van onze pappa. Niet doen, niet doen!

maandag 24 oktober 2022
door Eduard Bekker

Nee, natuurlijk niet, zegt de officier. Hij moet glimlachen en tilt het jongste huilende kind op zijn schouders.Een vader van zulke lieve kinderen schieten wij niet dood, hoor. Uiteindelijk vertrekken de soldaten.

Russen hebben volgens de Oostduitsers - en die kunnen ’t weten - altijd in het bijzonder een zwak voor kinderen gehad. Maar de huidige pogingen van de Russische bezetter om Oekraïne op de knieën te dwingen lijkt alles te hebben veranderd.

Zo heeft RT-presentator en ‘director of broadcasting’ Anton Krasovsky in een uitzending onder meer gezegd dat Oekraïense kinderen die zichzelfs als Oekraïens en niet als Russisch beschouwen, verdronken moeten worden of in hutten in de ‘walgelijke Karpaten-bergketen levend in hun hutten verbrand’.
Dat ging zelfs RT-directeur Margarita Simonyan toch te ver. Na de nodige commotie heeft deze grimmige uiterlijke pendant van Vicky Leandros hem ‘voorlopig’ op non-actief gezet. Inmiddels heeft de presenator (ik heb me laten meeslepen) excuses aangeboden.

Parlementslid Andrej Goeroeljov: Als we de elektriciteit platleggen hebben ze geen water, hebben ze geen koelkasten en geen riolering. Als de elektriciteit een week is afgesloten, zwemt Kiev in de stront, sorry dat ik het zo zeg.
  • Parlementslid Andrej Goeroeljov: Als we de elektriciteit platleggen hebben ze geen water, hebben ze geen koelkasten en geen riolering. Als de elektriciteit een week is afgesloten, zwemt Kiev in de stront, sorry dat ik het zo zeg.

Dagen ervoor hadden de diverse Russische praatpanelleden hun visie al aardig aangescherpt. Het idee dat de troepen burgers zouden ontzien (wat nooit heeft geklopt gezien de vele bombardementen op burgerdoelen) is inmiddels expliciet verlaten. Het Russische parlementslid Andrej Goeroeljov juicht het verwoesten van energiecentrales toe, waardoor het nog onmogelijk zou kunnen worden om in Oekraïne te leven en ‘de oekraïeners uiteindelijk zullen zwemmen in de stront, omdat door gebrek aan stroom die riolering dan ook niet meer functioneert’. Het pad van de genocide blijkt dus al geen probleem meer te zijn. Olga Skabeyeva - ‘de helleveeg van Poetin TV’ –beaamt deze uitspraken nog eens extra met het typisch Russische ‘spiegelen’: We moeten wel, want de oekraïeners willen ons vernietigen. Kortom: je tegenstander beschuldigen van datgene waar je zelf mee bezig bent.

Maar ook de gemiddelde Rus lijkt ondanks de ontzetting over de tv-uitspraken van Krasovsky onverschillig over het trieste lot van Oekraïense kinderen. Oekraïense vluchtelingen confronteren in Istanboel Russische toeristen met het grote aantal omgekomen kinderen, maar de Russen negeren het, of steken als reactie hooguit hun duim naar beneden of hun middelvinger omhoog.

Het lijkt nu echt een beetje te gortig worden en zelfs de tv blijft er niet van verontwaardiging verschoond. Een panellid wijst erop dat deze ex-sovietbewoners zijn zoals de bewoners die weerstand boden in Leningrad in WOII. De presentatoren, die duidelijk een ander soort rol spelen dan Mariëlle Tweebeeke in Nieuwsuur, gaan er meteen op los hakken.

Kortom: nog alle reden om mee te blijven doen aan de wake bij de Russische ambassade.

Aan de balg bij de Russische ambassade

Eduard Bekker donderdag 19 mei 2022leestijd: ± 3 minuten

Vrijwel dagelijks sta ik bij de Russische ambassade. Met trekharmonica. Met een repertoire van Oekraïnse traditionele nummers. Het is maar een klein signaal om duidelijk te maken waar we staan in Den Haag, Stad van Vrede en Recht.
Het gaat gelukkig niet onopgemerkt voorbij: zeker niet door de bezoekers en bewoners van het ambassadeterrein die we in en uit zien gaan, maar ook niet aan de media.

> Meer
Terug   > Home     > Weblog       > 2022         > De Russen en de kinderen

Weblog 2022


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023