Ondanks sinterklaasrepertoire weggestuurd uit winkelcentrum

Heel even weer straatmuzikant

Het winkelcentrum in 2009. Deze foto maakte ik toen er sprake van was dat ik website zou bouwen.
  • Het winkelcentrum in 2009. Deze foto maakte ik toen er sprake van was dat ik website zou bouwen.

Weer even de straatmuzikant uithangen met mijn nieuwe 2de hands Parigi tweerijer met oktaafregister heb ik mij vandaag voorgenomen. Dat werd inderdaad maar even. Heel even.

zaterdag 3 december 2022
door Eduard Bekker

E

ind vorige eeuw speelde ik regelmatig trekharmonica in Winkelcentrum Savornin Lohmanplein in Den Haag, gelegen aan het laatste stuk Laan van Meerdervoort. Voor toestemming had ik nog contact opgenomen met de toenmalige eigenaar: Willem Behringen. Vriendelijke man, die live-muzikanten in zijn winkelcentrum erg op prijs stelde.
Ik kreeg aardig wat geld binnen en ook enthousiaste reacties: opvallend vaak van oudere mensen. Jongeren waren niet geïnteresseerd. Jonge kinderen juist weer wel.
Jarenlang heb ik er niet meer gespeeld.

Sinterklaasrepertoire

Inmiddels ben ik de gelukkige bezitter van een Parigi met octaafregister. Als dat uitgeschakeld is, is het geluid uiterst beschaafd.
Ik tijg er vandaag mee naar het winkelcentrum om eens uit te proberen hoe het nu over komt. Het geluid is minder opdringerig dan de Hohner Goudbrand waarmee ik destijds speelde. Gelukkig staat er geen achtergrondsmuziek aan. Om aan te sluiten bij deze tijd speel ik sinterklaasrepertoire.
De reacties zijn positief. In 10 minuten tijd rolt er aardig wat geld in mijn openstaande koffer. Wij genieten, reageert een oudere geefster, die voor een gift even is opgestaan van het terras 20 meter verder, waar mijn beschaafde klanken haar toch nog wisten te bereiken.
Er lopen ook een ‘steltenpiet’ en een ‘ballonnenpiet’ door het winkelcentrum. Die zijn uitgenodigd door de winkeliersvereniging. Aardige meiden, die de muziek als een leuk aanvulling beschouwen.

Dan duikt er uit de spelonken van de HEMA in het souterrain een beveiliger op (dat fenomeen had je hier niet 25 jaar geleden). Hij stapt op mij af en zegt dat dit niet de bedoeling is: een winkelier zou hebben geklaagd.

Er zit niets anders op dan op te breken. Als ik naar buiten loop hoor ik dat de achtergrondmuziek is aangezet. Met sinterklaasrepertoire.

Terug   > Home     > Weblog       > Artikelen uit 2022         > Weer even straatmuzikant

Weblog 2022


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023