Hoe de Bomen- en Bloemenbuurt ontstond

Wordingsgeschiedenis in een boekje

Het boekje ‘Het Verre Westen’ is nog wel te vinden via Marktplaats en antiquairs. Maar regelmatig wordt het ook weer nieuw uitgebracht. Ook ‘Het Wilde Westen’ – een paralleluitgave over de Vruchtenbuurt en omgeving – is dat weer te krijgen.

Op de plaats van waar je in 1910 dit bruggetje kon zien, kruist de Laan van Meerdervoort nu de Valkenboskade.
  • Op de plaats van waar je in 1910 dit bruggetje kon zien, kruist de Laan van Meerdervoort nu de Valkenboskade.


D

e geschiedenis van de Bomen- en Bloemenbuurt staat er liefdevol in beschreven. Veel informatie van auteur J.M. Knaud, is ook verwerkt in deze webpagina. Het werkje is immens populair geweest tot aan het andere eind van de wereld: veel mensen die ooit naar verdere streken zijn verhuisd, bewaren goede herinneringen aan onze tuinstad. De illustraties op deze pagina staan – grotendeels afkomstig uit ons gemeentearchief – staan voor het grootste deel ook in dit boekje.

Van chocoladefabriek toto winkelgalerij

Ooit was de Bomenbuurt een duingebied, dat bij Loosduinen hoorde. Er waren tal van boerderijen. Waar nu het Rode Kruis Ziekenhuis staat, stond vroeger de boerderij Hanenburg. Er waren tennisbanen en een uitspanning. Er vlakbij stond een stoomgemaal.

Waar nu de Laan van Meerdervoort de Fahrenheitstraat kruist, op de plaats van de huidige galerij, stond rond 1900 de chocoladefabriek van Rademakers.

Van bioscoop tot EDAH

De Fahrenheitstraat feestelijk verlicht in 1935. Er is nog geen auto te bekennen.
  • De Fahrenheitstraat feestelijk verlicht in 1935. Er is nog geen auto te bekennen.

De Bomenbuurt met haar winkelstraten heeft altijd een mondaine uitstraling gehad. Het West-End theater was een geliefde stek, waar ook Toon Hermans nog heeft opgetreden. Ook waren er aparte theateruitvoeringen voor de jeugd. Maar bovenal was het een bioscoop. Hoeveel mensen zullen er niet hebben gekeken naar 'De Hofnar' (met Danny Kaye in de hoofdrol), die wekenlang uitverkocht was.
Op dezelfde plek staan nu mensen op hun beurt te wachten bij de kaasbalie van de PLUS.

Van tankgracht tot flatwand

Helaas kent de buurt ook haar zwarte bladzijde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog achtte de Duitse bezetter het nodig om tussen de Vogelwijk en de Bomenbuurt een 'Anti Anglo-Amerikanische Verteidigungswalle' aan te leggen. Hiervoor werd alles wat zich bevond tussen de oostzijde van de Hanenburglaan en de westzijde van de Sportlaan neergehaald en vervangen door een zigzaggende tankgracht.
Een groot deel van de Bomen- en Bloemenbuurt, pas twee decennia oud, werd voorgoed van de aanrbodem geveegd. Weg was de unieke combinatie van knusse laagbouw en landelijkheid.

Vanuit laatstgenoemde straat - vlakbij de kruising met de Sportlaan - is bovenstaande foto genomen. Van al deze winkels is nu niets meer terug te vinden: wat er restte na de grote sloop in 1942 voor de tankgracht ziet u hieronder...
  • Vanuit laatstgenoemde straat - vlakbij de kruising met de Sportlaan - is bovenstaande foto genomen. Van al deze winkels is nu niets meer terug te vinden: wat er restte na de grote sloop in 1942 voor de tankgracht ziet u hieronder...

Het zou logisch en wel zo makkelijk zijn geweest als direct na de oorlog alles weer in de oude situatie terug zou zijn gebracht. In plaats daarvan verrezen echter hoge flats aan de Sportlaan en de Hanenbruglaan. Gevolg is dat zich tussen Vogelwijk en Bomenbuurt nog steeds een soort barrière bevindt.
De drukke Segbroeklaan draagt daar natuurlijk ook haar steentje aan bij; tegenwoordig kun je je bijna niet meer voorstellen, dat de het winkelgedeelte van de Fahrenheitstraat helemaal doorliep tot aan de Nachtegaallaan, zodat Bomen- en Vogelwijk ooit bijna naadloos in elkaar overgingen.

Alles in opdracht van de Duitse bezetter van de aardbodem gevaagd.
  • Alles in opdracht van de Duitse bezetter van de aardbodem gevaagd.

Terug   > Home     > Thema’s       > Arm Den Haag         > De Verdwenen Buurt           > Het Verre Westen

De Verdwenen Bomen- en Bloemenbuurt


Real Time Web Analytics
rss