Na tien jaar correspondentie

Getrouwd

Fragment uit onze trouwkaart.
  • Fragment uit onze trouwkaart.

Tja, je correspondeert tien jaar met een leuke meid en de autoriteiten beginnen je correspondentievriendin steeds vaker dwars te zitten. Wat doen je dan? Bij mij schoot het er zomaar uit, terwijl we in de supermarkt aan de Pappelallee in Berlijn stonden: Bedenk dat als je het teveel wordt, dat je altijd bij mij terecht kunt.

door Eduard Bekker

E

en verkapt huwelijksaanzoek, dus. En tot mijn verbazing stemde ze toe. Toen werd het pas echt spannend.

Geen reactie

Er moest een hele papierwinkel worden afgewerkt (ook voor vestiging in Nederland!) en dan werd het een kwestie van wachten. Want de autoriteiten moesten uiteraard toestemming geven: binnen drie maanden. Maar er gebeurde helemaal niets. Was het door de melding van haar vriendin c.q. stasi-informante? We wisten het niet. De autoriteiten lieten niets los.

Val van De Muur

Maar toen viel op 9 november 1989 De Muur. Tja, toen had tegensputteren geen zin meer: een maand (!!!) na de val kreeg mijn aanstaande dan eindelijk toestemming. Op 13 januari 1990 trouwden we. Inmiddels zijn we dus anno 2021 31 jaar bij elkaar.

Maar even leek het mis te gaan:

Gepakt met een ‘vals’ briefje van 20 DM

Eduard Bekker 30 december 1989leestijd: ± 4 minuten

december 1989. De Muur is net gevallen. Een nurks lijkende overheid heeft eindelijk toestemming gegeven voor het huwelijk met mijn Oost-Duitse correspondentievriendin. We spreken af in Duisburg op 30 december om e.e.a. te regelen voor de bruiloft op 13 januari.

> Meer

Ga hier verder:

Fellowtravelers

Eduard Bekker leestijd: ± 2 minuten

Behoorde ik als regelmatige bezoeker nou tot de ‘fellowtravelers’ of – erger nog – de ‘nuttige idioten’ c.q. de ‘naïeve dwazen’?

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > DDR         > Getrouwd

Levenshoofdstuk DDR


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà