Demonstratie bleek zinloos

De strijd voor Amelisweerd

september 1982
door Eduard Bekker

H

et was in de tijd dat ik leerling aan de Utrechtse School voor Journalistiek was. Ook toen voelde ik me al heel betrokken bij de natuur. Toen er een demonstratie werd aangekondigd, maar ik een spandoek met de tekst ‘Maak ons bos niet total los!’.

Demonstranten in het bos bij Amelisweerd.
  • Demonstranten in het bos bij Amelisweerd.


Boomhutten

Samen met Loekie uit mijn mentorgroepje toog ik ter demo. Die eindigde in het bos, waar al een hele groep mensen de boel bezet hield. Sommigen hadden complete boomhutten gebouwd.

Radio Gladiool

De acties werden intensief gemonitord door Radio Gladiool. Dit was een piratenzender van de Utrechtse krakerscene. In ons studenhuis luisterden we er regelmatig naar.
Sommige uitzendingen waren echt hilarisch, zoals die over ‘seksisme binnen links’, waarbij de oppermacho van de club beloofde ook vrouwen in zijn omgeving op eventuele seksistische uitingen van hun te wijzen.

Sommige demonstranten hadden zelfs hele boomhutten gebouwd.
  • Sommige demonstranten hadden zelfs hele boomhutten gebouwd.


Avonddemo

Het mocht niet baten. Op 24 september werd met versneld tempo na ontruiming van het bos in één klap al het geboomte neergehaald. In plaats van binnen een week was het kwaad al in één ochtend gepiept.
Radio Gladiool kondigde voor de avond meteen al een demonstratie aan vanaf het domplein. Wij erheen met ons spandoek, maar nu met de gewijzigde tekst ‘Maak ons bos niet is total los!’.

Dit moet Stef van der Linden zijn. Volgens mij was hij hier samen met Marijke Boon. Een mij onbekende interviewster ontfermt zich hier over hem.
  • Dit moet Stef van der Linden zijn. Volgens mij was hij hier samen met Marijke Boon. Een mij onbekende interviewster ontfermt zich hier over hem.


‘Vooraan jullie!’

Op het domplein aangekomen bleken wij op één persoon na (met het bordje ‘schande’) de enigen te zijn met een spandoek. Dit waren geen Utrechters. Dat werd ons al meteen duidelijk gemaakt. Hé, jullie wonen hier zeker, hé. Jullie moeten voorop want jullie weten de weg hier. We moeten langs het stadhuis en langs het politiebureau.
Ik voelde me niet meer prettig. Deze demonstranten waren niet op een protestdemonstratie uit. Toen een paar mensen de yell aanhieven ‘Vos vos, sloopt het bos’, vroegen demonstranten aan ons wie dat was, Vos. De burgemeester, nota bene!

ME-ers bezetten de brug over de Oude Rijn die toegang geeft tot het bezette gebied.
  • ME-ers bezetten de brug over de Oude Rijn die toegang geeft tot het bezette gebied.


Metalen buizen

Ik besloot maar eerst langs het politiebureau te gaan. Daarbij voerde de tocht langs het Vreeburg, waar net de marktkramen waren geïnstalleerd voor de zaterdagmarkt. Meteen stortte een paar mensen uit de meute zich op de kramen en sloopten er de metalen buizen vanaf. Een passerende ME-bus kreeg de eerste klappen, maar blijkbaar had de bemanning nog geen instructie gekregen om in actie te komen, dus die reed gewoon zonder veel schade verder.

Tegen de middag van 24 september was er van het bos met haar hoge woudreuzen niets meer over.
  • Tegen de middag van 24 september was er van het bos met haar hoge woudreuzen niets meer over.


Rellen

Slechter troffen de inzittenden van een auto op de Ganzenmarkt het (ik verbaas me nu over de route die we toen gelopen moeten hebben). De ongelukkigen hadden zich daar vast gereden in de demo. Zien kon ik weinig maar toen ik harde klappen en glasgerinkel hoorde - met dank aan de buizen van de marktkraam - restte er voor ons twee nog maar één ding: wegwezen. Hier hoorden we niet bij.

Tot diep in de nacht hebben er toen rellen plaatsgevonden, waarbij menig winkelruit en een paar vensters met het Utrechtse gemeentewapen het moesten ontgelden.

Excuses voor de matige fotokwaliteit. In deze periode was een ik pocket-camera (zo’n rits-rats-klikding) met 110 film aan het uittesten. Dat was dus duidelijk niet zo’n succes.

Terug   > Home     > Weblog       > Artikelen uit 1982         > Amelisweerd
(Advertentie)

Real Time Web Analytics
rss
Demonstranten komen aan in Amelisweerd, waar sommigen inmiddels hun bivak hebben opgeslagen.