Geen knusse ‘Deutsche Gemüttlichkeit’ meer?
  • Geen knusse ‘Deutsche Gemüttlichkeit’ meer?

Dicht?

Het lijkt erop dat Käfer het niet lang heeft volgehouden. Vandaag (vrijdag 4 september 2015) was er een rolliuik naar beneden met de kreet ‘UNDER CONSTRUCTION’ - volgens mij een vaste opdruk.

Jammer.

Sfeervolle uitzondering

Duitse ‘Gemütlichkeit’ op Den Haag Centraal

De inrichting van deze braadworsthoek heeft huiselijke uitstraling.
  • De inrichting van deze braadworsthoek heeft huiselijke uitstraling.

Lieve mensen: ik moet door het stof. Onlangs wat ik in een nurkse oprisping heb geschreven, kun je tegenwoordig wel degelijk ’s avonds terecht voor om iets fatsoenlijks te eten in Station Den Haag Centraal.

15 december 2014

O

nlangs is er namelijk een ‘proefrestaurant’ van Käfer verschenen in een van de ‘oude’ ingangspassages. Den Haag heeft het geluk de primeur te hebben van deze Duitse keten, met oorsprong in München.

Worst

Bijna alle bekende worstvariaties (de typische Münchener Weißwurst wordt komend jaar verwacht) zijn hier te krijgen. Met aardappelsalade en zuurkool erbij heb je een stevige avondmaaltijd. Aardappelsoep is ook mogelijk. Alles aangevuld met Paulanerbier – ja zelfs alcohol mag hier van onze nurkse overheid – of een apfelschorle (appelsap met spuitwater). Je waant je bijkans in een Duits winkelcentrum of een dito stationsrestaurant.

Laat open

En last but not least: deze tent is open tot 10.00 uur in de avond, in de toekomst waarschijnlijk zelfs tot 11.00 uur! Dat gaat al aardig in de richting van sommige Duitse stations, waar je om drie uur in de nacht nog terecht kunt bij een warme bakker met ‘gutbürgerliche’ zithoek. Zowel NS als gemeente lijken de mening er op na te hebben gehouden, dat een betere horeca met langer sluitingstijden aan het ondernemerschap moest worden overgelaten. Wat dat betreft hebben ze met Käfer heel veel geluk gehad.

Waar zit het het in dat de aankleding meteen veel prettiger aanvoelt dan de andere horecagelegenheden op dit station? Is het de kleurstelling, het houtmotief, of de comfortabele langsbanken? Wie het weet mag het zeggen. Een ding is opmerkelijk: Käfer is een van de weinige – zoniet de enige – horeca op het station dat niet onder NS-retail valt.

Geen alcohol!

Maar het zou Nederland niet zijn, als er op de NS-stations geen restricties zouden gelden: er mag geen alcohol worden geschonken. Zo is het bier en de glühwein dus verplicht alcoholvrij. Wijn wordt wel verkocht, maar mag binnen niet worden opgedronken.
Wat is er toch mis met Nederland dat hier zo moeilijk over wordt gedaan? Bij een tent met een Duitse uitstraling zou je toch wel een biertje mogen nuttigen? In het moederland is dit totaal geen probleem en krijg je bij je bestelling standaard zelfs een halve liter bier. Een biertheke op een station is daar een doodnormale gang van zaken. Hopelijk komt hier gauw een uitzondering.

Dan mag wat mij betreft er rustig wat meer Duitse horeca bijkomen op de stations.

Terug   > Home     > Weblog       > 2014         > Bratwurst

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023