Actualisatie: inmiddels blijkt de Triodos toch niet van plan te zijn op dit terrein te gaan bouwen. De villa wordt gerestaureerd, maar de Vrije Hogeschool komt er niet terug: die is inmiddels naar Zeist verhuisd.
Albert heeft inmiddels een taak gekregen bij de Zonneweg; helaas met minder contact met de ‘buitenwereld’.
Mijn broer zou echter weer op de Vrije Hogeschool kunnen werken. Maar helaas is daar de verharding toegetreden: hij is er niet meer welkom, omdat hij vrij wil hebben voor fluitles en een middag schaatsen - iets wat vroeger voor zijn vrijwilligers(!!)werk op de Vrije Hogeschool nooit een probleem is geweest. En zo is ook de Vrije Hogeschool weer een stukje verhard: een maatschappelijke trend, die ik hier niet zo snel had verwacht. En iets wat juist bij Albert hard aankomt, omdat hij zich hier weer heel erg op had verheugd.
Toen ik hierover contact zocht met de nieuwe directrice, kreeg ik een boze reactie terug: ‘ik had me niet te bemoeien met een interne aangelegenheid en overtrad hier mee de maatschappelijke regels’.
Onlangs heb ik op YouTube een reportage over mijn jongere broer Albert aangetroffen. Hij werkt als wajonger op de Vrije Hogeschool in Driebergen. Of moet ik zeggen werkte? De toekomst is niet helder.
Mijn jongere broer is autistisch: een eigenschap, die wel meer in de familie opduikt (ik heb er iets tegen om het een gebrek of kwaal te noemen). Bij hem is die echter het sterkst. Bij de antroposofen, waar hij sinds zijn 9de jaar verkeert, is hij echter in goede handen.
Tegenwoordig woont hij begeleid met twee anderen. Hij heeft de zolderetage tot zijn beschikking en één per week komt er een begeleider langs. Dat volstaat.
De Vrije Hogeschool, waar hij vooral bekend is omdat hij de koffie en thee zet voor de studenten, is een prettig werkklimaat voor hem. De meerderheid wordt gevormd door studentes en die dragen hen op handen: het lijkt erop dat ze allemaal met hem op de foto willen, want hij laat een uitgebreide collectie platen zien waar hij glunderend op staat met een wisselend scala aan jonge, levenslustige meiden.
Nu is het terrein en het gebouw als sinds enkele jaren eigendom van de Triodos Bank. Ja, en u voelt het al aankomen. Alhoewel de Triodos Bank er op voorstaat mens- en milieuvriendelijk te opereren heeft ook daar het management het niet zo op datgene dat vertrouwd is. En daarmee verschilt Triodos dus in wezen niet anders van andere bedrijven.
Om een lang verhaal kort te maken: de Vrije Hogeschool moet plat om plaats te maken voor een representatief en dus reusachtig nieuw en vast heel erg duurzaam hoofdgebouw.
Inmiddels heeft het lot daarbij een handje geholpen: door een technische mankement is de school op 11 februari 2015 volledig in de as gelegd.
Gelukkig gebeurde dit ’s nachts, toen er niemand in het gebouw was.
Mijn broer Albert werkt nu halve dagen in het tijdelijke onderkomen elders in Driebergen. Hij houdt zich er verbazend goed onder.
Maar één ding is me duidelijk nergens anders is een plek voor hem te vinden, waar hij zo op zijn plaats is, als op de Vrije Hogeschool.
Volgend jaar gaat de school definitief naar Arnhem. Nu kan mijn broer wel alleen met de trein reizen, maar of hij dat iedere dag wil en kan, is de vraag; het zal hoe dan ook heel anders zijn, dan tot voor kort, toen het slechts een tien minuten fietsen was.
Ik hoop het beste voor hem.
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4