De plaquette ter hoogte van het voormalige adres Paviljoensgracht 27A, waar de Joden bijeen werden gedreven om op transport te worden gesteld.
  • De plaquette ter hoogte van het voormalige adres Paviljoensgracht 27A, waar de Joden bijeen werden gedreven om op transport te worden gesteld.

De tragiek van de arme bewoners ‘achter de Spuistraat’

Door (voormalig) Joods Den Haag

De route van de Gilde-wandeling door Joods Den Haag.
  • De route van de Gilde-wandeling door Joods Den Haag.

Joods Den Haag – en dan vooral de arme wijk tussen Spuistraat en Amsterdamse Veerkade – is de klap van de vervolging niet te boven gekomen. Alleen een winkeltje op de hoek van de Bezemstraat en de Gedempte Gracht was tot in de jaren ’80 het laatste levensteken.

dinsdag 28 april 2015
door Eduard Bekker
Een wandeling door deze buurt vormde inspiratie voor dit gedicht van Greetje van der Harst uit 1996.
  • Een wandeling door deze buurt vormde inspiratie voor dit gedicht van Greetje van der Harst uit 1996.


D

e rondleiding door een vrijwilliger van het Haagse Gilde gaat door een gebied, waar zich vroeger de straatarme Oosteuropese Asjkenazische Joden (smallend ook wel ‘lorrenjoden’ genoemd) vestigden, die in hun woongebied vaak het slachtoffer waren van pogroms (tot in 1947 toe!). Het was hier ongezond en veel te dicht op mekaar wonen. Riolering was er niet. Alles belandde in de grachten, die deze buurt toen nog rijk was. De stank moet er soms ondragelijk zijn geweest.

Veel sterfte

Tegen deze omstandigheden waren zelfs de Joodse spijswetten niet opgewassen en er was dan ook veel sterfte. Vandaar dat er ook diverse weeshuizen in deze wijk te vinden waren.
De Sefardische joden – verdrevenen uit Portugal – waren meestal rijker. Die vestigden zich rond het Voorhout en de Denneweg.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

 

Terug   > Home     > Weblog       > 2015         > Wandeling door Joods Den Haag

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023