Schoolfoto van mijn moeder. Op de hbs voor meisjes aan de Stadhoudersland, eind jaren 30. Geheel links op de detailfoto. Rechts van haar haar vriendinnen Noortje en Nel, met wie ze haar hele leven hecht bevriend is gebleven.De man rechts op de achtergrond is Abraham Schierbeek; natuurminnend docent, waar mijn moeder zeer op was gesteld.
  • Schoolfoto van mijn moeder. Op de hbs voor meisjes aan de Stadhoudersland, eind jaren 30. Geheel links op de detailfoto. Rechts van haar haar vriendinnen Noortje en Nel, met wie ze haar hele leven hecht bevriend is gebleven.
    De man rechts op de achtergrond is Abraham Schierbeek; natuurminnend docent, waar mijn moeder zeer op was gesteld.

Tijdens de tijd op Dalton-hbs voor meisje in Den Haag

De tekeningen van mijn moeder

Het gebouw, waarin tot 1968 de Dalton HBS voor Meisjes was gevestigd. Tegenwoordig zitten hier horeca en woonunits.
  • Het gebouw, waarin tot 1968 de Dalton HBS voor Meisjes was gevestigd. Tegenwoordig zitten hier horeca en woonunits.
Foto: Google Maps

Mijn moeder zat van 1933 tot 1938 zat op de Dalton HBS voor meisjes. Voor het grootste deel van haar schooltijd aan de Stadhouderslaan in Den Haag. Dat is het grote gebouw tegenover het Gemeentemuseum. Ze had er altijd goede cijfers (“Eén keer ooit een zesje, maar nooit onvoldoendes”). Ik geloof haar.
Daar had ze ook tekenles en dat ging minder goed. Van een verschrikkelijk mens, dat mijn tekenstijl ‘borduren’ noemde. Ik kwam soms huilend thuis. Dat is jammer, want als ik haar werk bekijk, vind ik toch dat ze talent had.

zondag 6 september 2015
door Eduard Bekker

H

et schoolgebouw uit 1935 is nu een wooncomplex en huisvest ook een restaurant en een kinderdagverblijf.

Pas gisteren zag ik deze tekeningen, toen ik in een van de dozen keek, die ik destijds spoorslags heb ingeruimd toen ik het huis van mijn moeder heb moeten uitruimen.
In een van die dozen zat een aantal mappen. In een van die mappen het tekenwerk van mijn moeder voor de middelbare school.
Ik plaats ze enigszins gerangschikt naar thema.
 

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Terug   > Home     > Weblog       > 2015         > Tekeningen van mijn moeder

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023