Nodig: pritt, zwart karton, elastiekje,
schaar of mesje en een potlood

Grootbeeldnegatieven: een gratis scanner

Dit grootbeeldnegatief kan ik nu voor het eerst weer goed inscannen, dankzij een zelfbouwscanner van karton en een smartphone. Ik was in die tijd (eind 1977 / begin 1978) nogal in de lappenmand. Blijkbaar ben ik op foto’s dan nogal transparant. Zo ben ik wel vaker afgebeeld.
  • Dit grootbeeldnegatief kan ik nu voor het eerst weer goed inscannen, dankzij een zelfbouwscanner van karton en een smartphone. Ik was in die tijd (eind 1977 / begin 1978) nogal in de lappenmand. Blijkbaar ben ik op foto’s dan nogal transparant. Zo ben ik wel vaker afgebeeld.


In de nadagen van de negatieffilm, werd er vrijwel uitsluitend met kleinbeeldfilm (35 x 24 mm) gewerkt. Alleen sommige beroepsfotografen gebruikten nog een Hasselblad of Rolleiflex met negatieven van 6 x 6 cm. Daarvoor bestaan nu geen scanners voor mensen met een kleine beurs. Maar er is een oplossing.

vrijdag 23 oktober 2015
door Eduard Bekker

Ik heb nog een collectie negatieven op 6 x 9 cm formaat en 6 x 6 cm formaat. De eerste zijn nog gemaakt met een Kodak boxje: mijn eerste fototoestel, dat ik van mijn moeder mocht overnemen. Later heb een Russische Lubitel 2 gekocht (6 x 6 cm negatieven) en een tweedehands Afga Clack met negatieven van 9 x 6 cm formaat.

De meeste mensen die grootbeeldnegatieven hebben (van 4,5 x 6 cm tot aan 9 x 6 cm) zullen wel ergens ook de afdrukken van hun fotograaf hebben of van de tijd dat ze zelf nog in de doka doken. Maar dat werkt niet altijd: vroeger was het vaak gewoonte van de fotowinkels om van dergelijke negatieven contactafdrukken te maken. Het direct scannen van negatieven biedt dan kans om grotere afdrukken te maken.

Er zijn twee manieren om dergelijke negatieven toch te digitaliseren:

Wat dat laatste betreft: ik kwam op het idee, toen ik een Youtube-demo zag, van iemand met een smartphone die met karton daarvan een kleinbeeldscanner had gemaakt. Als dat al ging, zou het met grootbeeld ook moeten lukken. En dat blijkt te kloppen.

Hier even een paar tips hoe je dit aanpakt en het resultaat.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechtboven in de foto te klikken.

Terug   > Home     > Weblog       > 2015         > Grootbeeldnegatieven

Real Time Web Analytics
rss
Tussen Middenvliet en Noordvliet bij Maassluis.