Vorige viel tijdens Dodenherdinging 2014 uit elkaar

Een nieuwe klepel voor de bourdonklok

De klok weegt 5000 kilo. Dan ga je als jongere wel even een stukje de lucht in als je de klok weer moet stoppen.
  • De klok weegt 5000 kilo. Dan ga je als jongere wel even een stukje de lucht in als je de klok weer moet stoppen.

Tijdens de avond luiden viel tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2014 de klepel uit elkaar. Op donderdag 12 november is de nieuwe vervangende klepel aangebracht en getest.

donderdag 12 november 2015
door Eduard Bekker
De nieuwe klepel.
  • De nieuwe klepel.

 


H

et was Maurits Burgers die deze dag een wandeling in de omgeving voorstelde. Maurits organiseert met veel kennis zeer regelmatig excursies door Den Haag en haar omgeving. Deze dag koppelde hij dit aan de test van de nieuwe klepel.

Vluchtelingen

De test is succesvol verlopen. Helaas moest Burgemeester Jozias van Aartsen verstek laten gaan, doordat ontevreden vluchtelingen in het oude (hûh?) gebouw van Sociale Zaken hun intrek in het gebouw weigerden.
De klok zal nu weer zwijgen tot 4 mei 2016 als de vele zinloze doden tijdens de Bezetting weer zullen worden herdacht: ik het bijzonder die burgers die hier achter hun einde vonden voor het vuurpeleton van de nazi’s.

Het ‘Kruis van Rauter’

Na het luiden van de klok zijn we nog langs de executieplaats gelopen, hier direct achter. Het opgerichte kruis is ter herdenking van de vele doden die de nazi Hanns Rauter op zijn geweten had: hij was de hoogste SS-baas en in die functie had hij veel doden op zijn geweten. Na de oorlog probeerde hij nog te doen voorkomen of hij van al die doden waarvoor hij verantwoordelijke was niets wist. Wat niet mocht verhinderen dat hij 1949 in Den Haag ter dood is veroordeeld en geëxecuteerd.

Terug   > Home     > Weblog       > 2015         > Nieuwe klepel bourdonklok

Real Time Web Analytics
rss
De executieplaats op de Waalsdorpervlakte met het ‘Kruis van Rauter’.