Ondanks ronkende folders toch ‘Der Letzte Dreck’

Vijftigplussers bij RandStad:
een kans van 1 op 400

Powerspeak met spreadsheets moet de oudere werknemer motiveren.
  • Powerspeak met spreadsheets moet de oudere werknemer motiveren.

Uitzendbureau Randstad houdt een ‘powermeeting’ voor oudere werklozen. Ooit was ik er kind aan huis omdat ze altijd wel mensen zochten voor typewerk. Nu niet meer. Typisten worden niet meer gezocht. Oudere mensen ook niet. En ondanks het nobele doel heb ik nu ook ervaren dat Randstad zelf er ook niet happig op is.

donderdag 30 juni 2016
door Eduard Bekker

H

et is wel een grappige meeting. Er wordt duidelijk gemaakt hoe waardevol mensen zijn die al wat langer met de werkvloer kennis hebben gemaakt, een gezin op hebben gebouwd en levenservaring hebben.
Deze meeting is zonder meer een nobel streven en heel motiverend om eens stevig te gaan solliciteren als je dat nog niet eerder hebt gedaan. En het is leuk om even in een rollenspel voor een horkerige werkgever te spelen. Even lekker stoom over mijn eigen ervaring te kunnen afblazen.
Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat de medewerkers van Randstad stiekem hopen dat niemand van de deelnemers zich zal proberen in te schrijven bij hen als werkzoekende.

Naar aanleiding van een gesprek dat ik heb gehad met Randstad, kan ik verklappen dat van de 400 deelnemers aan de meeting, Randstad er ééntje aan den baan heeft weten te helpen. Dat lijkt niet veel, maar is meer dan ik had verwacht.

Switch

Maak nu de switch. Kijk verder dan de branche of functie waarin je tot nu toe hebt gewerkt. In diverse sectoren liggen er allerlei mogelijkheden. Denk eens aan transport, logistiek, secretarieel, klantcontact, zorg, onderwijs of techniek. Een switch maken kan heel verfrissend zijn. Juist op jouw leeftijd.
Leuke quote uit de folder. De realiteit is anders: als ik mij wil inschrijven, vraagt men mij dat maar thuis via internet te doen (inmiddels gedaan). Tevens wordt me al gemeld dat voor mijn branch (licht ict, dtp, webwerk en communicatie) niets te vinden is bij hun qua werk, terwijl bovenstaande toch zou moeten aantonen dat Randstad ook voor je op zoek gaat naar andere functies die je met verve zou kunnen vervullen.

Niets meer gehoord

Omdat ik nogal volhardend ben, krijg toch nog een alleraardigst en vriendelijk meisje te spreken (een arbeidsbemiddelaarster, zo iemand heet tegenwoordig ‘intercedent’ – weer een angliscisme erbij geleerd). Ze zal nog contact met me opnemen (en heeft dat dus inmiddels gedaan – zie kader onderin).

‘Geen sneue oude mensen’

Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan. Het is nobel dat Randstad probeert oudere werklozen op te beuren, maar dat ze zelf liever niet te actief worden om ze aan potentiële werkgevers voor te dragen. Die werkgever zal dan voortaan aan een ander uitzendbureau de voorkeur geven als de huidige bemiddelaar plotseling ‘sneue bejaarden’ naar voren gaat zitten schuiven.

Gebrek aan capaciteiten

En eerlijk is eerlijk: toen ik zelf nog in de gelegenheid was om mee te praten over het aannemen van sollicitanten, dan ging mijn interesse ook eerder naar mensen onder de 40 jaar: bij oudere sollicitanten kon ik doorgaans toch het gevoel niet onderdrukken dat het om types moest gaan, die in hun loopbaan waren blijven steken wegens gebrek aan capaciteiten.

Dat zal bij huidige werkgevers niet anders zijn: die gaan ook geen mensen aannemen uit compassie.

Uit de Volkskrant van zaterdag 2 juli 2016 bij de ingezonden brieven. Een oudere werkloze die de kans op werk ook genadeloos doorprikt.
  • Uit de Volkskrant van zaterdag 2 juli 2016 bij de ingezonden brieven. Een oudere werkloze die de kans op werk ook genadeloos doorprikt.

Bloemenveiling

Hoe slecht het er voor staat, daar werd ik onlangs nog mee geconfronteerd. Een uitzendbureau dat zich richt op de ‘ervaren oudere werknemer’ (een wonder; is zo’n uitzendbureau echt levensvatbaar?) stuurde me voor het eerst in een maanden een vacature. Bloemen sjouwen op een veiling.

‘Der Letzte Dreck’

De reden? Zelfs de oostblokkers – doorgaans harde werkers, die meestal nergens hun neus voor ophalen – is de werkdruk, de eentonigheid, de minimale betaling en het feit dat je er in het holst van de nacht je bed voor uit moet, te gortig.
Dan in hemelsnaam toch maar die 50+-ers zal de noodkreet aan de arbeidsmarkt wel zijn geweest. ‘Der Letzte Dreck’, zoals onze oosterburen dat zo bloemrijk formuleren.

Naar aanleiding van deze weblog komt er direct een telefoontje van Randstad binnen. Het gesprek met de jongedame verloopt in een goede sfeer en ik kan me op dat moment niet aan de indruk onttrekken dat ze echt haar best voor me wil doen.
Maar als ik mail om een afspraak om de verder te kijken, vervalt ze in de standaardzinnen die al zo vaak heb moeten lezen:
Wat betreft een extra afspraak zie ik op dit moment te weinig toegevoegde waarde. Wij hebben elkaar volgens mij vrij uitgebreid gesproken en ik heb een helder beeld bij waar jij naar opzoek bent. Wij houden het voor je in de gaten bij onze binnenkomende vacatures en ik adviseer je daarnaast om zelf actief te blijven solliciteren en dit soort lijntjes uit te zetten. Meer kan ik op dit moment even niet doen.

Terug   > Home     > Weblog       > Artikelen uit 2016         > Oudere werknemers

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023