Alle panels bij de beginvragen. Aanvankelijk verging het het prominententeam (rechtsboven op de foto) eigenlijk nog niet zo slecht.
  • Alle panels bij de beginvragen. Aanvankelijk verging het het prominententeam (rechtsboven op de foto) eigenlijk nog niet zo slecht.
Foto>DenHaagFM

Nek-aan-nek race met redactie van De Posthoorn

De Haagse Historie Quiz

Met Evelynn Anrdt en Fred Zuiderwijk achter het team van wethouder Joris Wijsmuller, ex-wethouder Marjolein de Jong en ex-wethouder Peter Smit. Duidelijk kun je aan de nummers zien, dat we hier een tijdje aan kop hebben gestaan.
  • Met Evelynn Anrdt en Fred Zuiderwijk achter het team van wethouder Joris Wijsmuller, ex-wethouder Marjolein de Jong en ex-wethouder Peter Smit. Duidelijk kun je aan de nummers zien, dat we hier een tijdje aan kop hebben gestaan.
Foto: Maurits Burgers

De Haagse Historie Quiz die zaterdagavond 24 september is gehouden in de zaal boven de Centrale Bibliotheek was een initiatief van de stichting Haagse Historie & Erfgoed, die bij deze gelegenheid een nieuw tijdschrijf ‘Magazine Haagse Historie’ heeft gepresenteerd. Ik maakte deel uit van het Team van Omroep West, samen met Evelyn Arndt en Fred Zuiderwijk. Het team van De Posthoorn (niet het café, maar het huis-aan-huis blad) was nèt iets vlugger in de beslissende ronde, nadat we met onze punten gelijk stonden.

zaterdag 24 september 2016
door Eduard Bekker

H

et prominenten-team, bestaande uit Yvonne Keuls, Marcel Verreck en Ferry Mingelen, moest het als eerste opgeven, gevolgd door het het (ex-)wethoudersteam van Joris Wijsmuller, Marjolein de Jong en Peter Smit).

Uiteenlopende vragen

De vragen liepen uiteen van heel vroeg (“Hoe is het Malieveld ontstaan?” tot aan ‘Waar komt de naam van het Haagse nozembende “De Plu” vandaan?’)

Budapester

Bij de vraag ‘Wat is een Budapester’ had ik andere teams mooi tuk. Dat was namelijk een type rijtuig dat deel uitmaakte van de vloot van de vroegere Blauwe Tram van de NZH, geproduceerd door de firma Ganz in Boedapest. Daarvoor moet je dan ook echt tramenthousiast zijn om zo’n vraag te kunnen beantwoorden.

Het smartelijke einde van ‘Rooms Koning’ Graaf Willem II.
  • Het smartelijke einde van ‘Rooms Koning’ Graaf Willem II.

Willem II

Uiteindelijk hebben we op een fractie van een seconde verloren. In de eindronde waren alleen het Posthoorn-team en wij over. Toen kwamen de vragen waar je zo snel mogelijk op moest reageren.
Hier liep ik een vraag mis, omdat ik quiz-master Joost Karhof niet goed verstond: we moesten de naam noemen van een prominente Hagenaar die ‘uiteindelijk werd gedoopt, toen hij door het ijs zakte’. Dat verstond ik dus verkeerd en ik was even uit het lood. Hij zei natuurlijk ‘werd gedood, toen hij door ijs zakte’.
Dat wist ik uiteraard al sinds mijn lagere school tijd: Graaf Willem II, die omkwam in de strijd tegen de Friezen in wat nu West-Friesland is. Maar ik was te laat.

Fractie van een seconde

We liepen uiteindelijk gelijk op, maar bij de vraag bij een Romeins fort twijfelende ik tussen Voorburg en Ockenburg. Omdat het een quiz over Den Haag betrof, betrof het natuurlijk Ockenburg. Daar reageerde de Posthoorn-redactie net iets eerder.

Zo was het een leuke, gezellige en leerzame avond, die zeker voor herhaling vatbaar is. De Posthoorn is hun nipte overwinning van harte gegund. Het is namelijk een best goed huis-aan-huis blad.

Terug   > Home     > Weblog       > 2016         > Haagse Historie Quiz

Real Time Web Analytics
rss
Een blik in de zaal vanuit ons panel tijdens de Haagse Historie Quiz. Yvonne Keuls in conclaaf met Marjolein de Jong.