Ouderwets veiligheidsscheermes net zo goed

Duurzaam scheren

Wat je nodig hebt voor een ouderwetse scheerbeurt: een houdertje, veiligheidssscheermesjes, een scheerkwast en een bakje of staafje scheerzeep.
  • Wat je nodig hebt voor een ouderwetse scheerbeurt: een houdertje, veiligheidssscheermesjes, een scheerkwast en een bakje of staafje scheerzeep.


Het is moeilijk kiezen als je je met een mesje wilt scheren in plaats van met een elektrisch scheerapparaat: er wordt een keur aan mesjes aangeboden. Maar juist naar het duurzaamste en meest voor de hand liggende exemplaar moet je een flinke expeditie op touw zetten.

vrijdag 24 februari 2017
door Eduard Bekker
Drogist van der Gaag aan de Haagse Groenmarkt.
  • Drogist van der Gaag aan de Haagse Groenmarkt.


Welke drogisterijketen of supermarkt je ook bezoekt: overal zie je een keur aan al dan niet onbekende merken scheermestypes. En ze zijn zelden of helemaal niet uitwisselbaar. De prijs verschilt sterk.

Veiligheidsmesjes

De mesjes van de Action waren verreweg het goedkoopst en die heb ik dan ook lang gebruikt. Maar onlangs kwamen ze met een nieuw systeem waarvoor je wéér een nieuwe houder moest kopen. En ik heb er al zo veel.
Voor mij was het dé reden om terug te grijpen op het systeem van mijn opa zaliger: gewoon de zogeheten ‘veiligheidsmesjes’. Die heten zo, omdat de kans dat je jezelf per ongeluk een forse snee verkoopt een stuk kleiner is dan met het echte antieke systeem: een los vlijmscherp mes – het ‘open scheermes’.

Krabbertje

Hoewel ik in het verleden met alle soorten mesje wel een keer mijn gezicht open haalde, is dit niet meer gebeurd sinds ik me weer ‘ouderwets’ met een veiligheidsmesje of zogeheten ‘krabbertje’ scheer. De houders kun je hier onder meer kopen bij drogist Van der Gaag; een echt oud bedrijf met nog zo’n ouderwetse gaper boven de deur.

Bij de Deense winkelketen Flying Tiger kon je een tijd lang een scheersetje kopen.
  • Bij de Deense winkelketen Flying Tiger kon je een tijd lang een scheersetje kopen.


Kwast

De prijzen zijn aan de forse kant: van een paar tientjes tot bijna 100 euro. Dat geldt ook voor de scheerkwast. Je kunt weliswaar scheerschuim kopen in spuitbussen, maar behalve een aanslag op het milieu is dat ook en stuk duurder. Met een kwast en een stuk scheerzeep kun je werkelijk maanden vooruit.

Wil je goedkoper uitkomen, dan is het op dit moment (het zal wel tijdelijk zijn) voor acht euro terecht bij de Flying Tiger. Mesjes krijg je daar zo te zien niet. Zelf koop ik die op de Haagse Mart waar je ze bij enkele stands kunt krijgen voor een paar euro per setje. Je kunt ze kopen in een kartonnen doosje. Zo pleeg je de minste aanslag op het milieu.

Een scheermesjesslijpapparaatje zoals mijn opa gebruikte. Het diagonale slijpsteentje doet het werk.
  • Een scheermesjesslijpapparaatje zoals mijn opa gebruikte. Het diagonale slijpsteentje doet het werk.


Slijpen

Het kan misschien nóg zuiniger. Mijn opa had een apparaatje waarmee je scheermesjes kon slijpen. Ik heb het altijd willen bewaren, maar kan het helaas niet meer terug vinden. Waarschijnlijk is het bij mijn vele verhuizingen tóch zoek geraakt.
Op Marktplaats heb ik er nog eentje aangetroffen. Bod gedaan en gekocht. Het ding werkt wel, maar de coating, waaraan te danken is dat het mesje soepel langs de huid glijdt, slijp je er ook af. Dus echt ideaal is het niet.

Voor de youngsters: zo ziet een veiligheidsscheermesje er uit.
  • Voor de youngsters: zo ziet een veiligheidsscheermesje er uit.


Terug   > Home     > Weblog       > 2017         > Scheren met een mesje

Real Time Web Analytics
rss
Tussen Middenvliet en Noordvliet bij Maassluis.