Vulkaanbeving op Ischia is zorgwekkend

Staat de Baai van Napels op uitbarsten?

Met Zoon in de Solfatare in 2001: de caldera van de vulkaan in Campi Flegrei: een van de weinige vulkanen met een huisadres (Via Solfatara 161, bij Napels).
  • Met Zoon in de Solfatare in 2001: de caldera van de vulkaan in Campi Flegrei: een van de weinige vulkanen met een huisadres (Via Solfatara 161, bij Napels).

Eigelijk is de baai van Napels van oorsprong een krater. Rondom vinden nog steeds onverwachte uitbarstingen plaats. De bekendste is die van de Vesuvius in het jaar 79. Maar ook later zijn er uitbarstingen geweest van deze vulkaan. En niet allen de Vesuvius had uitbarstingen.

donderdag 24 augustus 2017
door Eduard Bekker
Ischia is een eiland dat is gevormd rond een 55.000 jaar oude krater, wat op deze kaart goed is te zien.
  • Ischia is een eiland dat is gevormd rond een 55.000 jaar oude krater, wat op deze kaart goed is te zien.


Z

o vond in 1302 een grote uitbarsting plaats van de Arso, een vulkaan op het nabijgelegen eiland Ischia. Dat eiland is eigenlijk in zijn geheel een vulkaan. De hoogste berg is niets anders dan een oude kraterrand van een vulkaan die 55.000 jaar geleden tot uitbarsting kwam.

Volgelopen krater

En ook de haven is niets anders dan een kratermeer. Door een gat in de wand te slaan, ontstond een verbinding met de zee en had Ischia ineens een prima haven. Ook de rook en stoom die nog her en der uit de grond komen, duidt er op dat het daar beneden nog alles behalve rustig is.

Vulkaanbevingen

Maar niet in de laatste plaats door de vulkaanbevingen: dat zijn aardbevingen die niet ontstaan door verschuiving van aardplaten, maar door vulkanisch gerommel onder de grond. Tot het weekend van 19 en 20 augustus was de laatste beving in 1883 in Casamicciola met 2.300 slachtoffers.

Maar maandag 21 augustus beefde de grond opnieuw. Weliswaar ‘slechts’ 4 op de schaal van richter, maar toch vielen er minstens twee doden door ingestorte gebouwen. Er is de laatste decennia namelijk zonder toezicht gebouwd met besparing op stabiliteit tot gevolg.

Website

Ischia is ons lievelingseiland, dat ons meteen doet associeren met parken met lavasteen, lekker eten (spaghetti vongole, gestoofdkonijn met knoflook, gegrilde ansjovis), citroenen, cedervruchten, vriendelijke mensen, hotelbaden met warm en schoon bronwater, zandstranden, fraaie vergezichten en limoncello.
Voor mij een reden om er een website over te maken (Ischia.nl). Elke keer als we er zijn geweest (inmiddels ook al weer zeven jaar gelden) neem ik me - tevergeefs - voor om er verder aan te werken.

Dit is dus wel schrikken. Ik hoop dat het eiland ergere natuurrampen bespaard blijft.

Terug   > Home     > Weblog       > 2017         > Napels - de vulkaan

Real Time Web Analytics
rss
Uitzicht op de Golf van Napels met de Vesuvius op de achtergrond.