Of ik muziek wil maken bij een avond, georganiseerd door Haags Verhaal. Oud-collega Haagsche Courant Renate van der Zee nodigt met uit om op 24 april een greep uit mijn Oekraïens repertoire wil spelen. Uitgenodigd zijn Vlaggenwacht-initiatiefnemer Frans van der Grind en Chiara Houtman van de Stichting Maluku Den Haag. Maartje Schuurmans van ontwerpstudio M-space, die tijdens de avond ‘live’ met een prachtige tekening het verloop van de avond heeft vastgelegd, heeft ook onderstaand verslag geschreven.
ort na de Russische invasie in Oekraïne, begon Frans Van Der Grint, samen met een vriend, met het plaatsen van Oekraïense vlaggen voor de Russische ambassade. Die werden steeds weer verwijderd.
Toen ze erachter kwamen dat dit niet zou gebeuren zolang ze de vlag zouden bewaken, schaften ze er eentje aan van 20 bij 2 meter. En zorgden ze ervoor dat meer mensen zich aansloten.
Inmiddels zorgen de ruim 150 vrijwilligers van de #vlaggenwacht ervoor dat de vlag iedere dag hangt. Inspiratie voor deze actie kwam door de vakantiefoto's die zijn vrouw stuurde van de acties bij Russische ambassades in Baltische staten. Het contrast met de lege Haagse Andries Bickerweg was te groot.
Chiara Houtman groeide op in Nederland en noemt zichzelf een dubbelbloed. Hoewel haar opa haar veel vertelde over het leven van haar overgrootvaders bij de KNIL en over zijn eigen verblijf in voormalig Westerbork: alle puzzelstukjes vielen in elkaar toen ze op volwassen leeftijd de Molukken bezocht. Ze zag dat Indonesië de Molukkers nog steeds onderdrukt. Bij terugkomst nam ze Molukse taalles en richtte ze Maluku Den Haag op. Een stichting die, door middel van activiteiten, voor verbinding zorgt tussen Molukkers. Daarnaast besloot ze ook actief worden binnen PAK (Perintis Aksi Kilat): de beweging die haar oom oprichtte en die de strijd aangaat tegen milieuvernietiging en voor mensenrechten op Muluku. Als een land niet erkend wordt, is haar vlag van onschatbare waarde.
Vlaggenwachtbezoeker Eduard Bekker speelt altijd op zijn trekharmonica, als hij bij de ambassade staat. Hij liet die ook vanavond horen. Én hij had twee Molukse songs ingestudeerd die enthousiast werden meegezongen.
Organisatie: Cultuurhaven van West Den Haag, Frank van den Boom en Haags Verhaal
Gespreksleider: Astrid Feiter
Interviews: Louis Hueber en Renate van der Zee
Foto’s: Piet Gispen
Catering: Stichting Bij Betje
This Dutch gentleman plays 🇺🇦 music every day in The Hague (a subscriber sent me this). He also joined 🇺🇦 protests in front of the russian embassy.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 17, 2022
Thank you, Sir. Every voice, every action matters. We are grateful for support, it makes us stronger and will lead to Victory. pic.twitter.com/Vk3JlWsMA4