Het is Poetin en zijn kliek

Het zijn niet dé Russen

Vladislav Yurievich Yudin - hoofd van het stadsdistrict van Taldom (regio Moskou)
  • Vladislav Yurievich Yudin - hoofd van het stadsdistrict van Taldom (regio Moskou)

Zeker als catalanenknuffelaar ben ik geschokt door de Russische gewelddadige verovering van Oekraïne. Deze staat had bereikt wat Catalonië in 2017 tevergeefs heeft geprobeerd. En nu wordt wat ze willen bereiken: een westers, dus democratisch land met vrijheid van meningsuiting, bedreigd door een AH 2.0.

24 februari 2022
door Eduard Bekker

H

eb ik nu een hekel aan Russen? Nee, absoluut niet, net zomin als een hekel aan Duitsers.
Aan de hand van onderstaande flashmob van februari 2020 in een Russisch treinstel heb ik het nummer dat hier wordt gespeeld op de trekharmonica leren spelen. Het is een lied over een Russische journalist die wordt ingesloten door Duitse legereenheden, maar gelukkig nog wordt ontzet. Het spreekt voor zich dat ik dit nummer voorlopig onmogelijk nog in het openbaar kan spelen, omdat de Russen nu dezelfde rol spelen als die van de wehrmacht in nazi-Duitsland.

Het nummer eindigt met de oproep van het hoofd van het stadsdistrict van Taldom, regio Moskou, Vladislav Yurievich Yudin: Beste passagiers, beste landgenoten, ik feliciteer jullie met de komende grote Dag van de Overwinning van de wereld van welvaart, goedheid voor iedereen. Kom naar ons in stadsdeel Taldom.
(handig, dat Google Translate: even de smartphone bij de luidspreker gehouden).

De Russische bevolking zag het einde van WOII als een nieuwe weg naar de vrede. Een wraaklustige despoot, die met zijn jargon vrijwel letterlijk heeft gespiekt bij de heer H. in 1939 toen die Polen binnenviel, heeft het nu totaal verpest.

Russen zijn geen slechte mensen. Ze willen geen oorlog, maar ze zijn in handen gevallen van een stel zichzelf verrijkende maffiosi, met valse nationalistische sentimenten, die in de democratie in Oekraïne, de Baltische staten (‘giftige zwergstaaten’ volgens de Russische media) en de voormalige warschaupactlanden een bedreiging zien voor hun eigen status.

Gunnen we de Oekraïners de vrijheid van de Balten niet?

Eduard Bekker 25 maart 2016leestijd: ± 2 minuten

De strijd voor onafhankelijkheid van de Baltische staten van de Sovjet-Unie (lees: Rusland) was een zware. Die is 1989 begonnen en vond in 1991 haar hoogtepunt in een opstand in Vilnius, in Litouwen, waarbij een mensenmassa probeerde te verhinderen dat Sovjettroepen de televisietoren bezetten. Daarbij raakte een meisje van 23 jaar onder een Russische tank. Ze bloedde langzaam dood. Jan Brokken wijdde in zijn boek ‘Baltische Zielen’ een hoofdstuk aan haar. Je kunt het niet zonder droge ogen lezen.

> Meer
Terug   > Home     > Opinie       > 2022         > Inval Oekraïne

Opinie - 2022


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor Oekraïne op het Haagse Lange Voorhout op 24 februari 2023