Opinie

Dingen waar ik een mening over heb.

Het zijn niet dé Russen

Eduard Bekker 24 februari 2022leestijd: ± 2 minuten

Zeker als catalanenknuffelaar ben ik geschokt door de Russische gewelddadige verovering van Oekraïne. Deze staat had bereikt wat Catalonië in 2017 tevergeefs heeft geprobeerd. En nu wordt wat ze willen bereiken: een westers, dus democratisch land met vrijheid van meningsuiting, bedreigd door een AH 2.0.

> Meer

Beledigen en krenken kan averechts werken

Eduard Bekker vrijdag 12 maart 2021leestijd: ± 3 minuten

Het lijkt er veel op dat de harde rücksichtloze aanpak van Thierry Baudet door cabaretier Martijn Koning tijdens de uitzending van ‘Jinek’ van donderdagavond 11 maart een averechts effect heeft gescoord.

> Meer

Corona-problemen oplossen met nieuwe problemen

Eduard Bekker maandag 25 mei 2020leestijd: ± 8 minuten

Het maakt me wat kribbig: de hoeveelheid doemberichten over de corona-pandemie: alsof we onontkoombaar op een samenleving afstiefelen zonder normaal naar bioscoop, theater, verjaardagen of andere evenementen te gaan, tenzij er een vaccin wordt gevonden. Dit terwijl er landen zijn die nu ook al succesvol zijn in de bestrijding. Maar die begonnen dan ook meteen met testen, isolatie en quarantaine na de eerste grote uitbraak.

> Meer

Nederlandse voorgenomenheid in de Stadsschouwburg

Eduard Bekker donderdag  1 januari 1970leestijd: ± 5 minuten

Typische combinatie, daar in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 2 oktober. Gast was Carles Puigdemont, de gevluchte president van Catalonië. Hij was uitgenodigd om door Yoeri Albrecht te worden geïnterviewd, onderbroken door dialogen uit historische literatuur, opgelezen door acteurs. Yoeri’s vooringenomen vragen veroorzaakten tegen het einde van de ‘voorstelling’ tumult bij het publiek, dat voor een groot deel uit Catalanen bestond.

> Meer

Streven naar zelfstandigheid Catalonië begrijpelijk

Eduard Bekker 6 oktober 2017leestijd: ± 3 minuten

Twee keer inmiddels heb ik een opiniestuk over Catalonië naar de redactie van de Volkskrant gestuurd. Tevergeefs: de redactie lijkt uit principe geen ingezonden stukken voor de opiniepagina te plaatsen die het Catalaanse standpunt toelichten.

> Meer

Waarom laten EU en Nederland Catalonië links liggen?

Eduard Bekker 27 september 2017leestijd: ± 3 minuten

Door omstandigheden voel ik me meer betrokken bij Catalonië als de gemiddelde Nederlander. Door de muziek heb ik de afgelopen drie jaar veel Catalanen leren kennen als aardige, sociale, progressieve, drukke, maar toch gemoedelijke mensen. En allen zijn zonder uitzondering vóór onafhankelijkheid. Ook de Catalanen in Nederland.

> Meer

Theorie over ‘een signaal van kwetsbare groepen’ klopt niet.

Eduard Bekker maandag 21 augustus 2017leestijd: ± 4 minuten

Elke aanslag is me een gruwel, maar wat er afgelopen donderdag is gebeurd, was voor mij een extra klap. Barcelona heb ik inmiddels vier keer bezocht. Twee weken geleden was ik hier nog: de Rambla overstekend en op Plaça Catalunya voor inlichtingen. Catalonië heeft al jaren een speciaal plaatsje in mijn hart.

> Meer

Visie op de Journalistiek

Eduard Bekker Voorjaar 1983leestijd: ± 10 minuten

Een vast onderdeel van het examenverslag van de Utrechtse School voor de Journalistiek was de ‘Visie op de Journalistiek’. Hoewel deels natuurlijk achterhaald, maar op sommige punten blijvend actueel, ziet u hem hieronder.

> Meer

Vijftigplussers bij RandStad: een kans van 1 op 400

Eduard Bekker donderdag 30 juni 2016leestijd: ± 4 minuten

Uitzendbureau Randstad houdt een ‘powermeeting’ voor oudere werklozen. Ooit was ik er kind aan huis omdat ze altijd wel mensen zochten voor typewerk. Nu niet meer. Typisten worden niet meer gezocht. Oudere mensen ook niet. En ondanks het nobele doel heb ik nu ook ervaren dat Randstad zelf er ook niet happig op is.

> Meer

Gunnen we de Oekraïners de vrijheid van de Balten niet?

Eduard Bekker 25 maart 2016leestijd: ± 2 minuten

De strijd voor onafhankelijkheid van de Baltische staten van de Sovjet-Unie (lees: Rusland) was een zware. Die is 1989 begonnen en vond in 1991 haar hoogtepunt in een opstand in Vilnius, in Litouwen, waarbij een mensenmassa probeerde te verhinderen dat Sovjettroepen de televisietoren bezetten. Daarbij raakte een meisje van 23 jaar onder een Russische tank. Ze bloedde langzaam dood. Jan Brokken wijdde in zijn boek ‘Baltische Zielen’ een hoofdstuk aan haar. Je kunt het niet zonder droge ogen lezen.

> Meer

Laat vrouwenbeweging echte slachtoffers rechts liggen?

Eduard Bekker 12 januari 2016leestijd: ± 10 minuten

Onderdrukking van en geweld tegen vrouwen kan ik niet verdragen. Maar feminisme, ik kan er maar geen wijs uit worden. Mijn indruk is dat juist de vrouwen die de meeste steun nodig hebben door de huidige feministische mainstream aan hun lot worden over gelaten.

> Meer

Gastvrijheid op z’n Haags

Eduard Bekker 13 december 2014leestijd: ± 3 minuten

Het duikt regelmatig weer in de lokale Haagse media op: Den Haag wordt gastvrijer. Mag ook wel met rond 50 miljoen bezoekers die goed zijn voor zo’n 2 miljard inkomsten per jaar. Maar is dat ook zo?

> Meer

‘New’ Babylon geen visitekaartje van de ‘Beste Binnenstad’

Eduard Bekker 18 november 2014leestijd: ± 5 minuten

Dat Nieuw Babylon, moest dat er eigenlijk wel zo nodig komen? Een vraag van Harry van het Klein Orkest in 1982 in wat toen het Haagse lijflied is geworden: ‘Oh, Oh, Den Haag’.

> Meer

Idealisten

Eduard Bekker 19 november 2014leestijd: ± 1 minuut

Treffend citaat in column van Max Pam in de Volkskrant van woensdag 19 november 2014. Geen citaat van hemzelf, maar van de Britse filosoof Betrand Russel.

> Meer

‘De Gezonde Samenleving’ geeft treffende beschrijving van hedendaagse vervreemding

Eduard Bekker 1982leestijd: ± 4 minuten

Een student pedagogie kan zijn studie afsluiten zonder ooit een kind te hebben gezien. Zonder dat iemand het ooit echt gewild heeft, kan de wereld elk moment door een druk op de knop vele malen worden vernietigd. Op straat wordt een mens doodgeslagen zonder dat iemand een poot uitsteekt. Een redacties van een stadskrant, die geacht wordt te beschrijven wat er in de stad gebeurt, is gevestigd in een grote, ontoegankelijke betonbunker ver buiten die bewoonde wereld. Twee mensen uit dezelfde straat gaan elkaar te lijf, nader ze elkaar over de 27mc hebben uitgescholden.

> Meer
Terug   > Home     > Opinie

Eduard Bekker: bijeengeraapt


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor Oekraïne op het Haagse Lange Voorhout op 24 februari 2023