‘Vogel op de bovenleiding’

Ontnapt uit Stuttgart

Dit zou eigenlijk onze reis naar Pörtschach zijn geweest. Onze rit naar Oostenrijk moeten we echter noodgedwongen met een grote omweg maken om het platgelegde Stuttgart te omzeilen.
  • Dit zou eigenlijk onze reis naar Pörtschach zijn geweest. Onze rit naar Oostenrijk moeten we echter noodgedwongen met een grote omweg maken om het platgelegde Stuttgart te omzeilen.

De reis naar onze tweede bestemming zou slechts twee keer overstappen betekenen: eenmaal in Karlsruhe en eenmaal in Stuttgart. Zou. Al na Karlsruhe worden we uit de droom geholpen.

zaterdag 9 juli 2022
door Eduard Bekker

O

p het ons nog onbekende station Vaihingen blijft de trein wel erg lang staan. De conducteur weet ook niet wat er aan de hand is. Na een kwartier komt er een melding van een bovenleidingbreuk in Stuttgart, waardoor het treinverkeer daar stil ligt. Hoe lang zal dat gaan duren? Blijven we wachten tot dit is opgelost, of maken we een plan B?

We weten via een boemeltje uit de richting van Stuttgart weg te komen. In Bietigheim-Bissingen kunnen we ontsnappen naar Würzburg. Het wordt nu een reis met een grote omweg.
  • We weten via een boemeltje uit de richting van Stuttgart weg te komen. In Bietigheim-Bissingen kunnen we ontsnappen naar Würzburg. Het wordt nu een reis met een grote omweg.

Naar Würzburg

Het wordt plan B. Internet is in deze situaties onmisbaar. We zien dat er uit Vaihingen een trein naar een station met de naam Bietigheim-Bissingen vertrekt. Daar is aansluiting op een regionale trein naar Würzburg. Nu moeten we voor Oostenrijk naar het zuid-oosten en Würzburg ligt in het noord-oosten. Maar vanuit Würzburg kunnen we weer naar München en zitten we weer letterlijk op het goede spoor.
We kunnen gebruik maken van de ICE. Normaliter mag dat niet met onze supersparpreis, maar bij storingen en vertraging ligt dat anders. Ook blijkbaar in deze coronatijd.
Het plan is een goede beslissing: de storing bij Stuttgart duurt dagenlang voort, maar wij rijden weer. In Würzburg vinden we de trein naar München en als we geluk hebben komen we nog net voor het middernachtelijk uur aan in Pörtschach am Wörtersee.

Een noodgedwongen McDonalds-diner bij het station van Salzburg.
  • Een noodgedwongen McDonalds-diner bij het station van Salzburg.

Slapen in Salzburg

Zoveel geluk hebben we niet vandaag: de trein naar Oostenrijk heeft twee uur vertraging. We nemen het zekere voor het onzekere: we boemelen naar Salzburg met een lokale verbinding en zoeken daar een hotel voor de nacht.
Na een – ja, het zal niet – rit met weer de nodige vertraging arriveren we in een inmiddels donker en regenachtig Salzburg. Al gauw komen we er achter dat alle hotels in de omgeving van het station volgeboekt zijn. Het jongerenhotel Cocoon is echter behulpzaam: daar mogen we overnachten in de lobby. Echte slaapbanken zijn er niet en op de luie stoelen kunnen we de slaap moeilijk vatten.
De volgende ochtend pakken we dan ook de vroegste trein om rond een uur of negen in de ochtend eindelijk op onze bestemming aan te komen, waar het verblijf aanmerkelijk aangenamer is dat de treinreizen die we achter de rug hebben. Mijn vrouw raad me aan om me in elk geval niet druk te maken over de terugreis, die in theorie binnen één dag mogelijk zou moeten zijn. In theorie.

Verhitte terugreis naar Den Haag

Eduard Bekker woensdag 20 juli 2022leestijd: ± 6 minuten

In theorie zou de terugreis vanuit Pörtschach ideaal kunnen verlopen: direct van Pörtschach naar Mannheim en daar overstappen op de ICE naar Utrecht. Dit keer 1ste klas, wat niet veel duurder is. Met restauratie tot de Duitse grens en vervolgens een bord-bistro. En dan dus slechts twee keer overstappen. Ideaal dus, in theorie.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > 2022           > ‘Hellevaarten’             > Naar Pörtschach

De ‘hellevaarten’ door Nederland,
Duitsland en Oostenrijk


Real Time Web Analytics
rss
Zonsondergang in Algajola, Corsica - april 2011