Helaas geen sneeuw in Sauerland

Even rustig aan in Korbach en omgeving

Korbach kent meerdere straatjes met fachwerkhuisjes. We kwamen helaas tijd te kort om de toren rechts te beklimmen.
 • Korbach kent meerdere straatjes met fachwerkhuisjes. We kwamen helaas tijd te kort om de toren rechts te beklimmen.

Hopende op sneeuw gaat de reis tussen de feestdagen naar Sauerland: het schilderachtige Korbach, om precies te zijn. Dat was ons een paar jaar geleden in Winterberg ook gelukt. Maar nu niet. Heel Europa heeft pech. Daarvan kunnen de wintersporters zeker spreken. Toch vermaken wij ons wel in dit opmerkelijke stadje.

26 september 2022 – 2 januari 2023
door Eduard Bekker
Bij ons perron in Oberhausen staat een fabriekstrein uit de glorietijd van de ertsindustrie weg te roesten.
 • Bij ons perron in Oberhausen staat een fabriekstrein uit de glorietijd van de ertsindustrie weg te roesten.


D

e heenreis verloopt vrijwel vlekkeloos. UIteraard klopt het reisadvies op de kaartjes die we ruim tevoren via internet hebben besteld, want de regionaletrein naar Dortmund is uitgevallen. Maar in zo’n geval mogen we de IC nemen en dan gaat het zelfs nog sneller. In Dortmund aangekomen blijkt de trein naar Brilon 10 minuten vertraging te hebben. Dat betekent dat wel onze aansluiting naar Korbach daar missen en twee zouden moeten wachten op de volgende trein.

Volgens mij werd uit dit vat – dat ook bij dit perron staat – gesmolten ijzer op een loopband gestort.
 • Volgens mij werd uit dit vat – dat ook bij dit perron staat – gesmolten ijzer op een loopband gestort.

Trein wacht

De conductrice is echter zo behulpzaam de aansluitende trein te bellen. Die blijft op ons wachten en wordt daartoe zelfs naar het tegenoverliggende perron gedirigeerd, zodat we gelukkig met slechts enkele minuten vertraging aankomen in Korbach. Daar staat de verhuurder van ons appartement al op ons te wachten. Daar hadden we niet op gerekend, maar toen deze er achter kwam dat we niet met de auto kwamen - wat hij doorgaans van zijn gasten gewend is, besloot hij ons op te halen.
Ook heeft hij ons bij de terugreis weer naar het station gebracht.

Op de terugweg zien we dit treinstel opnieuw.
 • Op de terugweg zien we dit treinstel opnieuw.

Volle ICE

De terugreis loopt ook voorspoedig. Wel is er weer een trein uitgevallen, maar de alternatieve stoptrein stopt zelfs in Oberhausen, alwaar we direct op de ICE terug naar Utrecht kunnen stappen. Het enige minpunt is dat deze trein altijd overvol is. Vooral met bagage. Zo vol, dat we onze grootste koffer alleen kwijt kunnen op het middenpad. Dit accepteert de conducteur niet en het lijkt er even op dat ik de trein zal moeten verlaten mét koffer. Uiteindelijk kan ik die kwijt in het middenpad bij de deur. Ik besluit niet meer te gaat zitten, maar bij de koffer te blijven staan: dit ook omdat er is omgeroepen dat er op dit traject veel koffers worden gestolen en dan is een koffer zonder toezicht bij de deur niet slim.

Impressies van Korbach

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Opmerkelijk is het kerkhof. Je vindt het in lange vorm langs de stadsmuur. Het is zodoende altijd toegankelijk. De toren wilden we ook nog beklimmen, maar daaraan zijn we niet toe gekomen.
 • Opmerkelijk is het kerkhof. Je v...
Een van de oudste vakwerkhuizen van Korbach.
 • Een van de oudste vakwerkhuizen ...
Volgens de beschrijving wordt deze al een tijdje niet meer gebruikt.
 • Volgens de beschrijving wordt de...
Over deuren gesproken. De deur van een vakwerkhuis dat in 1720 werd gebouwd door de regerings- en gerechtsraadsman, oorlogscommissaris en keizerlijke paltsgraaf Bernhard von Nölting. Het kreeg een portaal met engelenkoppen en decoratieve elementen van de Waldeckse barokbeeldhouwer Josias Wolrad Brützel. De vakken zijn ornamentaal gevuld met platte tegels.
 • Over deuren gesproken. De deur v...
Deze opzichtige soort bouw kom je ook tegen in de buitenwijken. Huisjes die zo uit een postordercatalogus lijken te komen, als een modelbouw op schaal 1:1.
 • Deze opzichtige soort bouw kom j...
Echt geen oud huis. Maar nieuwbouw met geperste platen met baksteenmotief. Zogeheten 3D wandpanelen c.q. steenstrips: mengsel van steen en kunststof.
 • Echt geen oud huis. Maar nieuwbo...
Waldeck is maar een klein stadje. Maar toch ook met een toeristeninfopunt met een aardige, behulpzame jongedame. Dit is de hoofdstraat.
 • Waldeck is maar een klein stadje...
Tijd om af te dalen naar de Edersee.
 • Tijd om af te dalen naar de Eder...
Blik op de lage kant van de stuwdam.
 • Blik op de lage kant van de stuw...
Geliefd vis-, vaar- en zwemwater, maar nu niet echt. Het is erg verlaten. Vooral nu de avond gaat vallen.
 • Geliefd vis-, vaar- en zwemwater...
Weer ‘thuis’ in Korbach bij avondstemming.
 • Weer ‘thuis’ in Korbach bij avon...
Alleen hier in Korbach bij het afgraven van leisteen en in Zuid-Afrika zijn fossielen van zoogdierachtige reptielen gevonden. Mogelijk waren ze al warmbloedig. Ook hun poten waren anders dan bij reptielen. Het bovenste gedierte zie je in allerlei mascottevormen opduiken in de stad, waarschijnlijk omdat die zo ‘honds’ overkomt.
 • Alleen hier in Korbach bij het a...
Dagtripje naar Bad Arolsen. Hier groeide koningin Emma op.
 • Dagtripje naar Bad Arolsen. Hier...
In Café Prinzess Emma hangen divers platen met onze vorstfamilieleden uit Duitsland. Dit zijn koningin Emma en koning Willem III. Laat er in hemelsnaam nooit meer een koning komen in Nederland, zei mijn moeder – overigens heel koningsgezind – ooit. Daarbij doelde ze op deze man, die ook wel ‘Koning Gorilla’ werd genoemd.
 • In Café Prinzess Emma hangen div...
De laatste dag brengen we nog een bezoekje aan de ruďne van Burcht Eisenberg. Hier woonde ooit familie van ons vorstenhuis.
 • De laatste dag brengen we nog ee...
Hier de toren, die helaas is gesloten. We dalen weer af van deze heuvel, eten nog heel gezellig in een blokhutrestaurant en gaan voor de laatste keer naar ons gastenverblijf.
 • Hier de toren, die helaas is ges...
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > 2022           > Korbach

Reiservaringen uit 2022


Real Time Web Analytics
rss
Zonsondergang in Algajola, Corsica - april 2011