Kort voor de totale lockdown

Kerkrade en de grensstreek

Sinds ‘corona’ is de grensovergang tussen Herzogenrath en Kerkrade bij de oude douanepost (links) geblokkeerd. Er is slechts één uitsparing voor autoverkeer vrij gelaten.
 • Sinds ‘corona’ is de grensovergang tussen Herzogenrath en Kerkrade bij de oude douanepost (links) geblokkeerd. Er is slechts één uitsparing voor autoverkeer vrij gelaten.

Het blijkt een laatste trip voor de strengere lockdowns in Nederland en Duitsland te zijn: we kunnen nog uit eten (in Duitsland), een drankje nuttigen aan de hotelbar in Kerkrade en een soepje nuttigen in de reusachtige Gaia-zoo. Dit is nu (30 oktober 2020) allemaal niet meer mogelijk door nóg strengere maatregelen.

18 - 21 oktober 2020
door Eduard Bekker

W

e zijn dus net op tijd. Het is overigens een hele reis naar Kerkrade en gelukkig zijn de treinen maar matig gevuld, dus afstand houden was geen probleem. Dat gold ook voor de vervangende bus.

5x Overstappen

Ja, want in de herfstvakantie legt de NS een groot deel van haar lijnennet plat voor onderhoud. Ik kan me dat niet herinneren uit de tijd van voor de privatisering, maar dat kan misschien aan mij liggen. Uiteraard moeten we van de tram op de trein overstappen in Den Haag Centraal. Logisch. Ook in Utrecht, op de trein naar Sittard. Maar die gaat nu slechts tot Weert, alwaar een vervangende bus klaar staat. Vanuit Sittard rijden we naar Heerlen, want ook daar rijdt op dit moment geen doorgaande trein naar Kerkrade. Vanuit Heerlen is het maar een korte rit naar Kerkrade.

Geen tram meer

Tot aan de jaren ’50 hadden we die laatste rit anders kunnen maken: per tram. Helaas stopte de Limburgse Tramweg Maatschappij in mei 1950 al met haar tramexploitatie. Slechts de tunnel die we elke ochtend en avond na onze wandelingen passeerden herinnert aan die tijd. O ja, en een deel van rijdende vloot heeft nog dienst gedaan op de tram van Den Haag naar Wassenaar - met slechts één beugel als eenrichtingswagen. En tot in 1963 op de lijn naar Voorburg. Helaas ook alweer zestig jaar verleden tijd, maar ik kan het me nog herinneren.
Vanuit Kerkrade kon je nog jaren daarna de tram nemen naar Aken. Ook dat is inmiddels alweer lang passé.

Wandeling

De maandag hebben we besteed aan een wandeling door een afwisselend landschap net over de grens, de dinsdag zijn we naar Herzogenrath gelopen en hebben daar de trein naar Aken genomen.

Dierentuin

Tot slot hebben we woensdag de Gaia-zoo bezocht. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het blijkt een van de betere dierentuinen van Nederland te zijn, met heel veel bewegingsruimte voor de lopende, zwemmende (dwergnijlpaard!) en vliegende have.

Hieronder een kleine fotoimpressie van dit herfstuitje:

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Het grootseminariegebouw van Rolduc. Rolduc is een latijnse verbastering van ’s-Hertogenrade (Herzogenrath in Duitsland, net over de grens aan de andere kant).
 • Het grootseminariegebouw van Rol...
Gevelaanzicht Rolduc
 • Gevelaanzicht Rolduc
Nurkse poes voor het raam in de Rolducerstraat
 • Nurkse poes voor het raam in de ...
Eenzame figuur in de Mozartstraat. In Google Streetview is het ding overigens geblurred.
 • Eenzame figuur in de Mozartstraa...
Dat was eind jaren ’40 anders. Hier was het eindpunt van de tram naar Kerkrade vanuit Heerlen. Aan de Duitse overkant kon je overstappen op de tram naar Aken.
 • Dat was eind jaren ’40 anders. H...
Want zo was het tot eind jaren ’40.
 • Want zo was het tot eind jaren ’...
En hier er uit. Deze motorwagens hebben nog tot november 1961 gereden op de tram van Den Haag naar Wassenaar en later nog tot 1963 op de tram naar Voorburg.
 • En hier er uit. Deze motorwagens...
Wel jammer dat die tram er niet meer is.
 • Wel jammer dat die tram er niet ...
Mooie blik op een bedauwde grasvlakte onderweg.
 • Mooie blik op een bedauwde grasv...
Helaas is het restaurant bij Burg Wilhelmstein op maandag dicht. Maar wel een mooie plek.
 • Helaas is het restaurant bij Bur...
En veel...
 • En veel...
De grenspost bij Kerkrade, die met ‘legoblokjes’ is afgesloten, op één doorgangetje na.
 • De grenspost bij Kerkrade, die m...
Ook hier kunnen we nog Vietnamees uit eten in Minh Châu Restaurant in het centrum van Aken. Heel betaalbaar.
 • Ook hier kunnen we nog Vietnamee...
De stokstaartjes (tussen marter- en katachtige in) en het stekelvarken (een knaagdier, niet verwant aan de egel) zitten mekaar blijkbaar niet in de weg,
 • De stokstaartjes (tussen marter-...
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Kerkrade

Reizen


Real Time Web Analytics
rss
Wandelen door de bossen ten zuiden van Herzogenrath, net over de Duitse grens bij Kerkrade