Op twee uur treinen vanuit Rotterdam

Lille: auto spelbreker in
mooie straten en pleinen

Het centrale plein: Place Général de Gaulle (die is hier overigens geboren).
  • Het centrale plein: Place Général de Gaulle (die is hier overigens geboren).
Oor de jongeren: Charles de Gaulle was een hele bekende Franse president.

Als de Thalys doet wat hij moet doen, kun je vanuit Rotterdam in twee uur tijd Lille bereiken. Ooit Vlaams/Nederlands, nu echt een Franse stad met geschiedenis en allure. Dwaal door de straten, eet wat, drink koffie en bezoek de gratis dierentuin bij het Citadel. Allemaal binnen loopafstand.

donderdag 9 juni 2016
door Eduard Bekker • Foto’s: Eduard & Jonathan Bekker

D

e NS bood redelijke goedkope treinkaartjes aan naar Lille (40 euro heen en terug per Thalys). Dan is deze Franse stad in één dag makkelijk te doen. De heenreis verloopt voorspoedig. Iets na 7 uur de deur uit. We komen om 10 uur aan in Lille.

Zonnekoning

Ooit heette deze stad Rijssel en sprak men er Nederlands, tot in de 17de eeuw Lodewijk IV, de Zonnekoning, er zijn voet op zette en de voertaal Frans werd.

De bewoners van deze streek worden ‘Cht’i’ genoemd. Sinds deze kreet in een Franse filmtitel opdook, is het een geuzenaam geworden.

In de zeldzame straten die geheel autovrij zijn, krijgt de horeca meer kans om haar terrasjes uit te breiden.
  • In de zeldzame straten die geheel autovrij zijn, krijgt de horeca meer kans om haar terrasjes uit te breiden.

Auto’s

Lille is een mooie stad, maar de binnenstad wordt verziekt door een continue stroom auto’s - ook in de smalle straatjes. Het vele geparkeerde blik biedt ook geen fraai aanzicht op de vele historische panden.

De terugreis vlot minder. De treininfo op de beeldschermen van station Lille Europe werkt niet, maar we moeten domweg de veiligheidscontrole in bij spoor 45. Maar dat is niet het enige.

Storing en koe

Niet alleen de Fyra, maar ook de TGV-treinen hebben storingen, zoals onze trein uit Lille, die gelukkig toch nog op tijd in Brussel belandt. Daar zijn ze er tegenwoordig blijkbaar standaard op voorbereid: daar staat op het tegenoverstaande perron een exact dezelfde trein met dezelfde rijtuig- en plaatsindeling.
In Antwerpen zijn ze blijkbaar ook op calamiteiten ingericht: er staat een koe of zoiets op de rails ergens tussen Moerdijk en Antwerpen, waardoor we over de ‘oude’ lijn via Roosendaal moeten rijden - goeddeels stapvoets - zodat we 40 minuten later aankomen in Den Haag als gepland.

Hieronder een bundeling van de foto’s die mijn zoon Jonathan met zijn Sony-systeemcamera op de stad heeft losgelaten en van mijn foto’s - genomen met mijn Samsung smartphone met zoomlens.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Lille

Reizen


Real Time Web Analytics
rss
Het Hospice Comtesse Museum straalt nog duidelijke de Vlaamse periode uit. (Foto: Eduard Bekker)