Taxi’s te over op de Avenida Arriaga - een van de vele toeristische pleisterplaatsen van de hoofdstad Funcal.
  • Taxi’s te over op de Avenida Arriaga - een van de vele toeristische pleisterplaatsen van de hoofdstad Funcal.

Groen en b(l)oeiend eiland met fraaie wandelroutes

Madeira: wandelen langs de goot

Voor een fraai uitzicht hoeven niet alle levada-wandelingen waagstukken te zijn. Zoals hier van Portela naar Porto da Cruz.
  • Voor een fraai uitzicht hoeven niet alle levada-wandelingen waagstukken te zijn. Zoals hier van Portela naar Porto da Cruz.

Madeira is een Portugees eiland, ongeveer 450 kilometer ten noorden van de Canarische Eilanden en ongeveer 500 kilometer van de Marokkaanse kust. Je zou dus verwachten dat het hier woestijnig en heet is. Niets is minder waar.

23 juni - 7 juli 2018
door Eduard Bekker • Foto’s: Eduard & Jonathan Bekker

M

adeira heeft een dragelijk klimaat. Het Noorden is er vochtig, het Zuiden droog en de bergtoppn (tot 1800 meter zijn meestal in wolken gehuld).

Levada’s

Dankzij een vernuftig gotenstelsel (de Levada’s) wordt water uit het noorden naar de zuidkant geleid. Langs die levada’s lopen onderhoudspaden; soms heel smal en pal langs peilloze dieptes. Kortom: ideaal voor wandelaars zonder hoogtevrees.

Garajau en omgeving

Eduard Bekker 23 juni - 7 juli 2018leestijd: ± 2 minuten

Ons appartement blijkt luxe: alles lijkt nieuw. Flatscreen-tv, snelle WiFi, twee (!!!) badkamers met toilet en ligbad, vaatwasser, balkon met uitzicht op zee. Alles is voor handen.

> Meer

Trekzakken en (bijna-)botbreuken

Eduard Bekker 24 juni en 3 juli 2018leestijd: ± 2 minuten

Twee keer zijn weg in Santa Cruz en omgeving geweest. Het open podium op de eerste dag beviel mijn gezin niet zo. Het dorpje - waar we midden in een lokaal gebeuren bleken te zijn beland - wel. Maar het belendende AquaPark had een venijnig staartje.

> Meer

Funchal: eten, varen, klimmen en ... sleetjerijden.

Eduard Bekker 23 juni - 7 juli 2018leestijd: ± 4 minuten

De hoofdstad van Madeira is veelzijdig. In Funchal kun je genieten van de parken en botanische tuinen, winkelen, een zee-excurusie maken om dolfijnen en mogelijk zelfs walvissen te spotten, goed eten en als je je portemonnaie even goed leeg schud ook een afdaling per slee maken.

> Meer

Wandelend naar de punt van Madeira

Eduard Bekker 25 juni 2018leestijd: ± 1 minuut

Deze wandeling is anders dan de levada-expedities, die slechts licht hellend verlopen. Hier moet stevig worden geklommen en gedaald.

> Meer

Wandelend van Portela naar Porto da Cruz

Eduard Bekker 2 juli 2018leestijd: ± 2 minuten

Deze toch is al heel wat lichter dan onze eerste bij São Lourenço: het is vrijwel alleen maar afdalen. En dat voor een groot deel langs een verfrissende levada-stroom.

> Meer

De Levada do Furado

Eduard Bekker 5 juli 2018leestijd: ± 2 minuten

Waar we met onze eerste levada-wandeling begonnen, daar zal de wandeling langs de Levada do Furado eindigen: bij een café-restaurant in Portela.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Madeira

Reizen


Real Time Web Analytics
rss
Groener kan het bijna niet langs de Levada do Furado