Oorlog in Oekraïne speel waarschijnlijk een rol

Nationale herdenking drukker dan anders

Stemmige muziek van de blazers vulden de stemming na de stilte.
  • Stemmige muziek van de blazers vulden de stemming na de stilte.

Regelmatig bezoek ik de nationale herdenking van 4 mei bij de vredespaleis, waar sinds 1992 een groot monument staat van beeldhouwer Appie Drielsma, die als Joodse onderduiker de oorlog heeft overleefd. Dit jaar was het drukker dan andere jaren. Ook leek het of er meer muziek werd gespeeld na de plechtigheid. Zou het komen door de oorlog in Oekraïne, die de verschrikkingen van ’40-’45 weer dichterbij lijkt te halen?

woensdag 4 mei 2022
door Eduard Bekker

O

pvallend veel jongeren waren die keer aanwezig. Ook enkele bekende Hagenaars als GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver met een van zijn kinderen en Amerikawatcher Willem Post ontbraken niet. Burgemeester Jan van Zanen stond bij de kransen, waar de mensen hun eer konden betonen aan de slachtoffers.

De herdenking is tegenwoordig breder getrokken: het betreft alle militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Toch zal het accent blijven liggen op de Tweede Wereldoorlog en De Bezetting. Mensen die die nog hebben meegemaakt nemen steeds meer af, maar aan een nieuwe generatie zijn die herinneringen doorgegeven. Herinneringen die rond mei extra weer tot leven lijken te komen en nu door de oorlog in Oekraïne een extra duw hebben gekregen.

De herinneringen die levend moeten blijven

Eduard Bekker

Ik ben wees. Sinds januari 2013. Mijn vader overleed in 2010. Mijn moeder drie jaar later. Als leerling van de School voor Journalistiek in Utrecht heb ik ze in 1983 geïnterviewd over hun leven tussen 1940 en 1945.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > WO II en Bezetting           > Dodenherdenking Vredespaleis

WO II en Bezetting


Real Time Web Analytics
rss
Na de stilte lopen de mensen uit eerbetoon langs de kransen