Margraten: stille getuige van een bevrijding met veel offers

Het Amerikaanse ereveld van WO II

De wand met de namen van alle omgekomen.
  • De wand met de namen van alle omgekomen.

Met bijna tienduizend worden ze hier in het Zuidlimburgse Margraten herdacht: de Amerikaanse soldaten die hebben gevochten voor de bevrijding van Europa van de nazi-heerschappij. Een groot deel is uiteindelijk thuis herbegraven, maar de kruisen staan er. Als een waarschuwing waartoe de waanzin van oorlog leidt. Maar die eindigde met een strijd die noodzakelijk was voor het terugwinnen van onze vrijheid.

1 mei 2019
door Eduard Bekker

O

pmerkelijk is overigens dat er geen wandelweg naar dit oorlogskerkhof voert. We moeten het fietspad nemen. Bij de ingang zijn werklui met rollen graszoden in de weer en op het kerkhof zelf wordt ook hard gezwoegd. Ongetwijfeld de voorbereiding van de dodenherdenking.

Als je de oorden ziet waar deze jonge soldaten vandaan kwamen om ons te hulp te komen, kun je alleen maar respect voelen. Zovelen die hun thuis nooit meer terug hebben gezien. Aan het eind van de film ‘Saving Private Ryan’, opgenomen op een ereveld aan de Normandische kust (opmerkelijk hoe uniform deze oorlogskerkhoven zijn ingericht) vraagt de hoofdpersoon af of het goed is wat hij heeft gedaan. Een dergelijke scène kan ik nauwelijks met droge ogen bekijken.

Kritiek

Tja. In mijn tamelijk progressieve kringen is veel kritiek op de huidige USA-missies. En dat lijkt soms wel eens terug te slaan op onze bevrijding: Wat hadden die Amerikanen hier eigenlijk te zoeken? Alsof alles nu zo goed is. Zijn we eigenlijk wel vrij? De Russen hadden het alleen ook wel geklaard.

Wrang om het te horen. Waren de geallieerden ons niet te hulp geschoten dan hadden we nu onder een nazi- of sovjetregime geleefd. En hadden we net zo hard voor onafhankelijkheid moeten strijden als de Balten en Catalanen.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

De namen van de gevallenen: uit alle streken van de Verenigde Staten. Ver weg van hun thuis vonden zij hun einde.
  • De namen van de gevallenen: uit ...
Joodse graven hebben een ster in plaats van een kruis.
  • Joodse graven hebben een ster in...
Met het oog op de Nationale Dodenherdenking wordt extra onderhoud gepleegd.
  • Met het oog op de Nationale Dode...
Terug   > Home     > Thema’s       > WO II en Bezetting         > Amerikaanse oorlogsgraven

WO II en Bezetting


Real Time Web Analytics
rss