Vrij kort daarna zaten Ton en Bob op mijn bed

Het lot van twee Oranje Vrijbuiters

Voor- en achterkant van het bidprentje ter nagedachtenis aan Bob van Oorschot (l) en Ton Hegge (r). Wanneer het is gedrukt, is me niet bekend.
  • Voor- en achterkant van het bidprentje ter nagedachtenis aan Bob van Oorschot (l) en Ton Hegge (r). Wanneer het is gedrukt, is me niet bekend.

Mijn moeder had me ooit een foto laten zien van twee jongens die tijdens de Duitse bezetting rond haar heen cirkelden. En een bidprentje. Want ze ‘deden iets in het verzet’, wat niet goed afliep.

zaterdag 17 juni 2017

E

en van hen had op het Malieveld aan mijn moeder zijn pistool laten zien. Op mijn moeder maakte dat niet zo’n indruk: ze had eigenlijk niet zoveel op met ‘die stoerdoenerij’. Maar waarschijnlijk heeft ‘die stoerdoenerij’, zoals het roven van bonkaarten, menig onderduiker van eten kunnen voorzien.
Uiteindelijk werden beiden gepakt en geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte, op 29 februari 1944.

Bob van Oorschot (l) en Ton Hegge (r). Waar en wanneer deze foto is genomen, weet ik niet. Waarschijnlijk heeft mijn moeder die foto genomen met haar Kodak -boxje.
  • Bob van Oorschot (l) en Ton Hegge (r). Waar en wanneer deze foto is genomen, weet ik niet. Waarschijnlijk heeft mijn moeder die foto genomen met haar Kodak -boxje.

Kort na hun executie kwamen ze nog één keer langs. Mijn moeder is daar echt van overtuigd geweest.Het is de enige keer dat ik een geestverschijning heb gezien, vertelde ze me destijds: ze zaten midden in de nacht op mijn bed en lachten en knikten naar mij. En toen waren ze ineens weg.

Oranje Vrijbuiters

Vandaag was ik een doos met oude negatieven en foto’s van mijn ouders aan het uitmesten en kwam ik de foto met bidprentje weer tegen. En dus ook hun namen. Al googelend heb ik ontdekt dat beide jongens deel uit maakten van de Oranje Vrijbuiters - een verzetsgroep uit Utrecht.

Samen met hun zestien groepsgenoten zijn beiden na de bevrijding herbegraven op de begraafplaats ‘Tolsteeg’ te Utrecht.

Naschrift:

Direct na het plaatsen van deze pagina heb ik al de zoon van de zuster van Ton Hegge weten te lokaliseren, wiens moeder blij was een nieuwe foto van haar broer te hebben. Onlangs (op 31 augustus 2023) ben ik gebeld door een familielid van Bob van Oorschot. Daarmee zijn Bob van Oorschot en Ton Hegge toch weer een beetje thuis gekomen bij hun familie via de herinnering van mijn moeder.

Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > WO II en Bezetting           > Mijn ouders             > Moeder               > Jongens in het Verzet

Het vervelendste van de oorlog was nog dat ik de man waarmee ik wilde trouwen uit het oog verloor


Real Time Web Analytics
rss
Scholieren herdenken de Oranje Vrijbuiters in 2012.